Ziua Francofoniei, sărbătorită la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” (FOTO)

Ziua Francofoniei, sărbătorită la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ziua Francofoniei a fost marcată vineri, 18 martie 2022, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, printr-o întâlnire relaxantă și de suflet, la care au participat iubitori ai limbii franceze și în cadrul căreia s-a discutat despre fascinația pentru limba franceză, provocarea de a o învăța, semnificația ei pentru patrimoniul lingvistic universal, aflăm de la Florina Diaconeasa, şef Serviciu Relaţii cu Publicul în instituţie.

„Vive la Francophonie!” este evenimentul care a reunit invitați de seamă de la Universitatea „Dunărea de Jos” și Webhelp România, cadre didactice și elevi de la licee de profil din Galați. Prof. univ. dr. Gabriela Scripnic, Prof. univ. dr. Alina Ganea, lector FLE Zouhair Hariq de la Facultatea de Litere, Departamentul de Limba și Literatura Franceză, împreună cu Andreea Mîță - Director site și Bianca Cornea - Șef proiect senior la Webhelp România au transmis participanților informații valoroase, menite să le dezvolte pasiunea pentru limba franceză și să îi orienteze către o posibilă carieră în domeniul limbii franceze.

Auditoriul, format din elevi ai clasei a IX-a profil bilingv franceză de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de prof. documentarist Mariana Balaban, și ai clasei a XI-a profil filologie de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, coordonați de prof. Mihaela Cristea și bibliotecar Ionica Călin, au primit mai multe informații, atât în ceea ce privește cursurile extracurriculare, cât și programele de studii din cadrul Universității, dar și în afara țării. Astfel, au aflat că a fi absolvent al Facultății de Litere nu înseamnă doar șansa de a deveni profesor, ci înseamnă multe alte posibilități în ceea ce privește cariera. Reprezentanții Webhelp România prezenți au dat mai multe detalii despre cum își recrutează angajații și despre oportunitățile în carieră. În deschiderea evenimentului, s-a făcut o succintă punere în temă cu privire la noțiunea de francofonie și s-a menționat faptul că termenul de francofonie a apărut pentru prima dată în anul 1880, când geograful francez Onesime Reclus l-a utilizat în lucrarea sa „Franța, Algeria și coloniile” pentru a defini spațiul geografic în care se vorbește în principal limba franceză. S-a precizat și faptul că Francofonia înseamnă totalitatea entităților statale care folosesc limba franceză ca limbă de comunicare, state care sunt reunite în Organizația Internațională a Francofoniei, din care fac parte circa 900 de milioane de persoane din cele 70 de state francofone. Tot pentru a marca aceasta zi importantă s-au organizat două expoziții de documente. Prima, cu titlul „Personalități românești în spațiul francofon”, a fost organizată la sediul central al Bibliotecii, iar cea de a doua, intitulată „Vive la France!”, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Și Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii a organizat activitatea culturală „Limbajul universal al poeziei”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Paul Dimo” Galați, profesori coordonatori Moisii Narcisa și Cristea Mirela. Alte două manifestări vor fi organizate, tot la Filiala nr. 2, luni, 21 martie 2022. „Elemente balzaciene în opera lui George” se va desfăşura în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Paul Dimo” Galați, profesor coordonator Cătălina-Geanina Radu, iar „Francofonia și universul ei” va avea loc în parteneriat cu Liceul de Alimentație și Turism ”Dumitru Moțoc” Galați, profesor coordonator Elena Grigoraș.

Galerie de imagini

Citit 2490 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Martie 2022 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.