Katia Nanu ne-a dăruit o parte din sufletul său

Katia Nanu ne-a dăruit o parte din sufletul său
Autoarea cărţii, alături de prozatorul Parapiru
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Salonul literar ”Axis Libri”, de la Biblioteca „V. A. Urechia”, a găzduit în ultima zi din martie, în Sala Eminescu, între prieteni vechi, lansarea cărții, nou-nouţe, semnată de scriitoarea și jurnalista Katia Nanu, „Primăvara femeii în galben” – Editura Phoebus, 2022.

Romanul, liric și aforistic, cu valențe de jurnal, al cunoscutei scriitoare şi jurnaliste gălățene, a apărut în îngrijirea editoarei, scriitoarei-cercetător Violeta Ionescu, alt nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare! „Dacă n-ar fi fost Violeta, cartea aceasta nu ar fi apărut”, a mărturisit autoarea cărţii, la evenimentul al cărui amfitrion a fost managerul Bibliotecii, Corina-Emanuela Dobre.

A vorbit cu adevărată căldură scriitorul enciclopedist şi profesorul Theodor Parapiru. Scriitorul-bibliotecar și critic literar Adi Secară vorbea despre această lansare ca despre „un moment emoţionant” şi  „moment de sărbătoare”. Cu exactitate, prozatorul şi dramaturgul Dan Plăeşu a definit cartea drept „roman liric” chiar prin subiect şi „un eseu amplu”, cu personaje parţial reale. Şi poetul Gabriel Gherbăluţă a susţinut, firesc, apartenența la genul poezie „grea, frumoasă”, al acestui volum. Cum autoarea tocmai spusese, cu modestie, că nu a scris decât poezii pentru copii, poetul a adăugat că tocmai poezia pentru copii cere un mare talent. Doctorul-fotograf de artă Cornel Gingăraşu s-a dovedit un observator fin, iubitor al cărţii. A salutat evenimentul şi traducătoarea Carmen Andrei. S-a... auto-citat prof. Ghiţă Nazare, publicist, care o cunoaşte de vreo cinci decenii pe autoare, „un reper în presa gălăţeană”, şi mărturisea că el a subliniat chiar rânduri speciale în carte şi a publicat deja două cronici literare, la Târgu Mureş, la Tecuci – şi va mai publica...

Violeta Ionescu a evocat şi atmosfera magică a cărţii, ca din filmul „Întâlnire cu Joe Black". Autoarea a ţinut să remarce: coperta a fost creată de plasticiana Anca Tofan!

În imagine, Theodor Parapiru, Katia Nanu, Violeta Ionescu, Adi Secară, Corina Dobre

„Am avut şansa de a cunoaşte nişte oameni minunaţi, precum şi cei de faţă, de la care am aflat istorii puternice”, a spus Katia Nanu. Autoarea a mai explicat că personajele nu sunt reale în întregime, ca într-un jurnal. Citez măcar un pic şi din roman: „Ăia mici erau ţinuţi deoparte de tragediile familiilor, cu cravata de pionier la gât”... „He, he! Moartea vine mereu la televizor. E servită pe tavă!” – observă jurnalista romancieră. Apar evenimente reale, tragice ori nebuneşti, pe care le-am văzut şi noi la televizor, acum într-o adevărată Comedie umană! Moarte în direct la oră de vârf, asediul Capitoliului american, diaspora, pandemie, parlamentari penibili, Basarabia, amintiri din şcoală şi cu părinţii – „Tata s-a luptat până la moarte cu fiara din el.” Fapt divers, dizolvat în poem în proză. „O parte din sufletul meu”, aşezat într-o carte, rezuma autoarea la lansare.

Foto: BVAU

Citit 1287 ori Ultima modificare Duminică, 10 Aprilie 2022 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.