Poveşti inedite din trecut, la CNVA

Poveşti inedite din trecut, la CNVA
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În contextul cumplitului război de lângă graniţă, joi, 7 aprilie, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, a avut loc întâlnirea tinerilor de elită cu scriitorul, jurnalistul, cercetătorul, navigatorul şi călătorul Victor Cilincă, şi cu cartea sa, „Abecedar istoric gălăţean” (Editura Centrului Cultural Dunărea de Jos, 2022), ediţia a III-a, mult adăugită, eveniment moderat cu căldură de profesorul Ion Cioroiu.

Imnul Galaţiului – „Calea Domnească”, în interpretarea înregistrată a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”, imn compus de maestrul Dan Eugen Drăgoi pe versurile lui Cilincă, au deschis întâlnirea din Amfiteatrul Colegiului. Apoi, pe muzica „Marşului Regimentului No. 11 Siret”, de Iosif Ivanovici, descoperită tot de Cilincă, au păşit din culise – surpriză mare!, atrăgând exclamaţii şi aplauze –, în uniforme de epocă, o parte dintre membrii Filialei gălăţene a Asociaţiei Culturale Tomis.

Cartea prezentată evită să dea nesuferitele cifre ale anilor, mai greu de reţinut, ci fixează evenimente pe cât de importante, tot pe atât de ignorate, prin care Galaţiul se detaşează în ţară şi în lume. De pildă, Bătălia Galaţiului, care a dus la oprirea bolşevizării armate a românilor, dar şi a Occidentului european. Sau primul Premiu Nobel Pentru Pace pentru România, pierdut numai prin decesul unui uriaş savant gălăţean. Sau regionalizarea lui Carol al II-lea, în care ţinutul Dunărea de Jos, alcătuit din 10 judeţe, îşi avea la Galaţi capitala!  Propunerea ministrului Vasile Goldiş, după Primul Război Mondial, de a strămuta la Galaţi capitala României Mari şi alte propuneri asemenea, naşterea lui Cantemir la Galaţi, unde tatăl său a salvat... un harem,  întâmplări cu spioni şi artişti francezi etc etc. Autorul a oferit cartea bibliotecii prestigioasei şcoli.

Elevii şi profesorii s-au fotografiat cu soldaţii, ofiţerii şi asistentele medicale reîntrupate ale asociaţiei de reconstituire istorică.  Au fost prezenţi: preşedintele Filialei, Theodor Bolea, absolvent al unei şcoli de gladiatori, chiar la Roma, vicepreşedintele Adrian Tăbăcaru, gălăţeanul care „plimbă” Galaţiul la festivaluri, făcând legături profitabile şi pentru alţi gălăţeni cu instituţii din ţară şi din străinătate. Cu baioneta pusă, a executat mânuiri de armă Lucian Pleşa, iar în uniformă de soră de caritate a evoluat sora colonelului Tăbăcaru, Gabriela. Alături, infirmieră în costumaţie de inspiraţie britanică, soţia autorului, Mira Cilincă. 

A consemnat Ioan Pavel

Citit 1382 ori Ultima modificare Duminică, 10 Aprilie 2022 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.