Zeci de gălăţeni au stat la coadă pentru a cumpăra o carte

Zeci de gălăţeni au stat la coadă pentru a cumpăra o carte
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Pe puţin 70 de persoane, public mai mult decât generos pentru o lansare de carte, au participat miercuri după-amiază, la Casa Corpului Didactic, la întâlnirea cu Valeriu Nicolae, jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului, venit să le prezinte gălățenilor volumul său cel mai recent, "Ţigan ţăndări", o întreprindere socială. Practic, autorul a scris-o inspirându-se din propria biografie, a publicat-o pe cont propriu şi a decis să o vândă în schimbul unei donaţii destinate proiectului său de suflet: o grădiniţă pe lângă Asociaţia "Casa Bună", unde să învețe între 30 și 60 de preșcolari, care, altfel, nu ar avea şansa la un viitor mai bun.

Prezentat de profesorul gălăţean Doru Căstăian, autorul a fost exact aşa cum mi-l imaginasem: uşor fâstâcit de a fi în centrul atenţiei, dar ferm convins că binele pe care îl face - nu singur, ci cu o echipă - va schimba nu doar calificativele obţinute, la şcoală, de copiii cu care lucrează, dar, şi mai important, felul în care ei, dar mai ales majoritarii din jurul lor văd lumea şi modul în care ar trebui să interacţioneze în ea. Cald, direct şi dispus la dialog, Valeriu Nicolae crede că societatea românească de astăzi îi discriminează mai puţin pe romi decât acum 20-30 de ani, dar, evident, este loc de mai bine, iar sărăcia este, pe undeva, un obstacol mult mai greu de trecut.

Cum facem să nu mai abandoneze copiii şcoala? Formăm în jurul lor o comunitate de oameni care să-i sprijine constant, să lupte alături de ei şi insistăm. Este important să aibă modele de etnie romă? Este important să aibă modele, şi acasă, şi la şcoală. Modelul, motorul, "stihia" lui Valeriu Nicolae a fost şi rămâne mama, un munte de energie şi determinare, de care, "sincer, şi acum îmi e frică", a mărturisit scriitorul. De la ea, Valeriu Nicolae a învăţat să nu se oprească decât când obţine ce vrea. Pentru grădiniţă, are nevoie să vândă 20.000 de cărţi, din care deja a vândut peste 9.000. Câteva zeci dintre ele, chiar miercuri, gălăţenii stând la coadă pentru autografe. Printre ei, şi deputatul Onuţ Atanasiu, care a cumpărat mai multe volume, unele pentru câţiva elevi ai săi.

Puteţi sprijini visul lui Valeriu Nicolae cumpărând volumul "Ţigan ţăndări", fie de la Librăria "Humanitas" din Galaţi, fie online. Dincolo de componenta socială a demersului literar, cartea merită citită, fiindcă deschide o uşă către o lume pe care mulţi dintre noi încă o ignorăm, deşi, practic, trăim în ea. O lume urâtă şi strâmbă, în care culoarea pielii şi numele de familie contează încă adesea mai mult decât ceea ce avem în suflet şi în cap.

Citit 3927 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2022 14:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.