Gălăţeanul Viorel Dinescu a câştigat medalia „Teiul de aur”, pentru promovarea operei eminesciene

Gălăţeanul Viorel Dinescu a câştigat medalia „Teiul de aur”, pentru promovarea operei eminesciene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu câteva zile în urmă, pe 17 iunie, în organizarea Bibliotecii "Mihai Eminescu" din Botoșani, s-au decernat Premiile "Eminescu" pentru Literatură, Arte Vizuale, Colecții și Colecționari și medaliile "Teiul de aur" și "Teiul de argint", ediția I (a XXI-a). Juriul concursului, care l-a avut președinte de onoare pe acad. Mihai Cimpoi și președinte pe Nicolae Georgescu, alcătuit din personalități ale culturii românești, i-a acordat, la secțiunea Literatură, un Premiu de Excelență, academicianului Gheorghe Păun (om de știință, matematician) pentru Opera Omnia, Premiul "Eminescu" și Medalia "Teiul de aur" au fost primite de poetul gălățean Viorel Dinescu și scriitorul și jurnalistul Tudor Nedelcea (Craiova), pentru "Promovarea operei eminesciene și a patrimoniului cultural național", iar Premiul "Eminescu" și medalia "Teiul de argint" i-au fost acordate lui Marin Gherman, doctor în științe politice, scriitor și jurnalist (Cernăuți), din aceleași considerente.

Evident, mândria gălățenilor este dată de premiul obținut de prolificul poet, prozator, eseist, critic și istoric literar, gazetar şi profesor Viorel Dinescu, prestigios membru al obștii scriitoricești și gazetărești din România, dar și din Basarabia și Bucovina. Viorel Dinescu a fost și este prieten și colaborator cu mari personalități ale culturii din spațiul românesc, dintre care amintim nume precum: Eugen Barbu, Fănuș Neagu, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Vasile Tărâțeanu, Valeriu Matei, Teodor Codreanu ș.a. A fost onorat cu Premiul Academiei Române.

Premiul "Eminescu" și Medalia "Teiul de aur" îi îmbogățesc lui Viorel Dinescu panoplia cu trofee şi reprezintă o nouă recunoaștere a meritelor sale în promovarea operei eminesciene și a creației literare românești în general. Între recentele apariții editoriale semnate de Viorel Dinescu este și volumul "O sută și una de poezii", apărut la Editura Academiei Române (2020). Despre creația literară a lui Viorel Dinescu au scris elogios, printre mulți alții, Eugen Barbu, Adrian Dinu Rachieru, Constantin Trandafir, Fănuș Neagu, Nicolae Manolescu, Marian Barbu, Emilian Marcu, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Ion Manea, Ionel Necula.

Citit 1127 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2022 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.