Un scenariu de război care a emoţionat publicul. 150 de ani de lupte, marcaţi de Regimentul 11 Siret

Un scenariu de război care a emoţionat publicul. 150 de ani de lupte, marcaţi de Regimentul 11 Siret
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Pe 5 iunie, Batalionul 300 Infanterie, continuator al tradiţiei Regimentului de Dorobanţi 11 Siret, a serbat, cu fast şi eforturi deosebite, 150 de ani de la înfiinţare. Au fost de fapt trei zile de foc la Galaţi, pline-ochi de evenimente, între 4 şi 6 iunie, cu oaspeţi din Capitală, din Constanţa sau Piteşti, în prezenţa autorităţilor judeţene şi municipale, din Oancea, cu binecuvântări arhiereşti, Fanfara militară a Garnizoanei Brăila şi mult-mult public.

Evenimente onorate de autorităţile din Galaţi şi din comuna Oancea, mult încercată la trecerea peste Prut a regimentului, în deschiderea celui de-Al Doilea Război Mondial. De altfel, din Oancea, a venit duminică, în marş, la Galaţi, cale de nu mai puţin de 60 km, lotul sportiv al batalionului, care a predat torţa voluntarilor Asociaţiei Culturale Tomis (ACT), Filiala Galaţi, iar aceştia, în atractive uniforme de epocă, către militarii de azi ai batalionului. S-au desfăşurat adevărate spectacole de culoare în Grădina Publică, pe Faleză, la Monumentul Regimentului, la Cercul Militar, în marş pe Brăilei şi Domnească, la Oancea, unde am aflat că a căzut şi bunicul comandantului-adjunct al batalionului.

Pentru o Viaţă. Liberă!

Cum a fost vorba şi despre o realizare inedită oferită de un ziarist de la "Viaţa liberă", vom relata: în avanpremieră, scriitorul, jurnalistul şi cercetătorul în istoriile Galaţiului Victor Cilincă a produs un fragment din înregistrarea sonoră - o altă voce aparţinând Mioarei Cilincă -, din scenariul său "Cu viaţa pre viaţă călcând", care a evocat trecutul de glorie şi sacrificiu al Regimentului 11 Siret, ce a luptat la 1877, în Al Doilea Război Balcanic, în Primul şi Al Doilea Război Mondial. Autorul a prefaţat spectacolul ilustrat de voluntari ai ACT Constanţa şi Galaţi, dar a susţinut şi o expunere, ca şi cea din 2 iunie, de la Cercul Militar. Atunci, în prima zi, prezentaseră lucrări prof. dr. Arthur Tuluş, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii "Dunărea de Jos", dr. Magdalena Tuluş, muzeografă la Muzeul de Istorie, dr. Iulian Boţoghină, cercetător la Arhivele Naţionale Române - Piteşti şi prof. Sorin Langu, inspector şcolar.

Lângă tranşeele săpate acum în curtea batalionului a răsunat: "Doamne, nu da inamicilor noștri după faptele lor, ci după marea îndurarea Ta!" - rugăciunea de dinainte de luptă, documentată şi inclusă în scenariul lui Cilincă, ca şi scrisoarea, reală: "Viaţa de război e groaznică. Să trăieşti în tranşee nu poate fii descris. (...) Când reuşesc să adorm, lipit de peretele rece al tranşeei cu arma în mână, şobolanii prind curaj şi trec pe lângă mine, iar cel mai mult mă îngrozeşte faptul că unii dintre camarazi îi prind şi îi mănâncă". În deschidere, Cilincă a vorbit asistenţei, vizibil emoţionate, despre atracţia nedorită a violenţei spectaculoase din filmele de acţiune şi despre drama războaielor, precum cel din Ucraina.

"Excelent!" - a exclamat Î.P.S. Casian, arhiepiscopul de la Dunărea de Jos, care l-a felicitat şi chiar l-a îmbrăţişat pe autor, emoţionat de cuvinte şi apreciind iniţiativa.

Generalul-maior Iulian Berdilă, comandantul Statului Major al Forţelor Terestre, i-a făcut onoare gălăţeanului felicitându-l cu căldură, oferindu-i chiar o înaltă distincţie, pe care luni au primit-o numai autorităţile gălăţene şi câţiva ofiţeri de rang înalt: placheta Statului Major! Generalul s-a născut în 1971 chiar la Galaţi şi nu ne uită! Am aflat că, după încheierea părţii oficiale, a mers cu părinţii săi ca să capete binecuvântarea Î.P.S. Casian. Comandantul, care a primit luni, din mâinile arhiepiscopului, decoraţia "Crucea Andreană" - batalionul chemându-se "Sf. Andrei", este şi absolvent al unor cursuri de specializare militară în Lackland Air Force Base şi la Fort Sill - SUA, fiind chiar primul ofiţer român selecţionat să urmeze cursurile Şcolii Militare de Studii Avansate din Fort Leavenworth, Kansas. A fost ofiţer executiv al locţiitorului şefului de stat major pentru operaţii din cadrul Forţei Multinaţionale din Irak. În iulie 2007 a fost încadrat şef al Biroului Planificare Operaţii din Componenta Operaţională Terestră. Numit comandant al Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", a participat la o misiune, în 2011, în provincia Zabul din Afganistan. În 2012, a fost avansat la excepţional la gradul de colonel şi distins cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler.

Cilincă a primit felicitări şi din partea unui bun cunoscător al unor astfel de reconstituiri - dr. Costin Scurtu, managerul Muzeului Militar al României "Ferdinand I" din Constanţa, care a coordonat foarte multe reconstituiri istorice în ţară. Felicitări au venit şi din partea publicului emoţionat, venit cu mic cu mare la batalion, cu ocazia Zilei porţilor deschise, desfăşurată luni.

Au asigurat fundalul viu al scenariului epocii, în uniforme din războaiele noastre de la 1877 la ultima conflagraţie mondială, voluntarii de reconstituire istorică din Asociaţia Culturală Tomis - a fost prezent preşedintele de la Constanţa, Radu Covaliu, constănţeanul Gabriel Lupaşcu, preşedintele filialei Galaţi, Theodor Bolea, vicepreşedintele Adrian Tăbăcaru, Gabriela Tăbăcaru, Mioara Cilincă, Dorin Toderică, Marius Buricea, ajuns direct de la o competiţie naţională pe Lacul Snagov, unde a fost premiat, dar şi soldaţi din brigadă, costumaţi tot în uniforme de epocă ale asociaţiei.

Fanfara militară a Garnizoanei Brăila a cântat şi "Marşul Regimentului 11 Siret", a cărui partitură, făcută publică, deja în repertoriul Centrului Cultural "Dunărea de Jos", a fost descoperită de Cilincă în arhiva Bibliotecii "V. A. Urechia".

Sala de tradiţie - de invidiat în ţară!

Evenimentele au fost minuţios regătite, începând cu luna august anul trecut, am aflat de la comanantul Batalionului, în acelaşi timp şi comandant al Garnizoanei Galaţi, lt. col. Remus Popa. Comandantul este absolvent al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu şi veteran al teatrelor de operaţii Afganistan, cu patru misiuni, din 2006 până în 2018.A fost și şef al structurii de informații din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești”. În ultima zi, la unitatea militară de pe strada Ştefan cel Mare, dr. Costin Scurtu, managerul muzeului militar constănţean, preşedinte de onoare al ACT Tomis, cel care a fost luni ghid pentru arhiepiscopul Casian şi pentru generalul Berdilă în Sala de tradiţie înfiinţată acum - o expoziţie fără cusur -, a constatat cu uimire şi admiraţie: cei doi cunoşteau în amănunt valoarea pieselor expuse! Două uniforme de odinioară din expoziţie erau donaţia gălăţeanului Adrian Tăbăcaru şi a brăileanului Marius Diaconu. Pagina ACT Galaţi, foarte activă în ţară, făcând cinste Galaţiului şi ducându-i peste tot numele, a tot crescut, până la 2.500 - 3.000 interacţiuni pe zi, am aflat de la vicepreşedintele Tăbăcaru.

În expoziţie, candele ardeau pentru cei trei gălăţeni răpuşi în Afganistan, tinerii: slt. post-mortem Narcis Şonei, căzut la datorie chiar în prima misiune afgană a batalionului, Ionuţ Sandu şi Marius Covrig, pieriţi într-o ambuscadă la Kabul.

A consemnat Ioan Pavel

 

EXPLICAŢII FOTO:

1. După fragmentul din scenetă, generalul Berdilă i-a felicitat pe "renactorii" din ACT, chiar în tranşeele reconstituite...

2. ... şi i-a oferit autorului scenariuui Placheta Statului Major al Forţelor Terestre

3. O tranşee, reconstituită în curtea impecabilă a batalionului

4. Generalul Berdilă şi Î.P.S. Casian, în faţa Sălii de tradiţii, inaugurată luni

5. Reconstituirea gărzii de onoare din mai multe epoci, cu voluntari ai ACT Galaţi şi Constanţa, pe Faleza inferioară

6. Gălăţeni, constănţeni şi brăileni, la Monumentul Regimentului 11 Siret; lângă vultur, a existat cazarma unde s-a format şi copilul de trupă Iosif Ivanovici

7. Pe platoul batalionului, defilare în stil NATO

8. Pe platou, în faţa oficialităţilor şi invitaţilor, comandantul Popa îl salută pe generalul Berdilă

Citit 1433 ori Ultima modificare Duminică, 19 Iunie 2022 02:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.