Cenaclul „Noduri şi semne”. Mașina timpului

Cenaclul „Noduri şi semne”. Mașina timpului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cei care încă sunt sceptici în ceea ce privește posibilitatea de a călători în timp trebuie să știe că Ioan Gh. Tofan are un dispozitiv cu care ne mai transportă din când în când, pentru o scurtă perioadă, în Galațiul anilor ’60-’70 ai secolului trecut. Acest dispozitiv e construit exclusiv din povestiri destul de ample, scrise în tinerețile domniei sale, când setea de a citi din literatura universală era la fel de mare ca dorința de a deveni unul dintre clasici. Și, într-un fel, așa s-a întâmplat, pentru că textele scrise de Ioan Gh. Tofan poartă o marcă inconfundabilă: aceea a unui artist fotograf cu chef de a povesti scenele surprinse de aparat într-un stil cursiv, plăcut, presărat cu umor.

Galațiul descris în povestirea "Fuga din Egipt" este unul autentic, un colaj de poze alb-negru populate de personaje vii, colorate, cu un limbaj care le stârnește nostalgii chiar și celor ce nu au trăit în acele timpuri.

"Textul redă atmosfera acelor vremuri. Merită pus între coperțile unei cărți. Pasajele în care sunt descrise locuri din orașul secolului trecut, inserții scrise cu migală, fac bine textului și-l așază în tihnă. Acest gen de liniște ajută cititorul să respire." (Carmen Neacșu)

"E o lectură care se citește ușor și se înțelege ușor. Poate că descrierile locurilor și ale oamenilor are trebui să fie mai ample." (Adrian Talabă)

"Am ascultat cu plăcere această povestire. Ioan este un scriitor, fără îndoială. Valoarea scrierilor despre Galați este una incontestabilă. Ceea ce este și mai spectaculos este că descrie Galațiul mijlocului de secol douăzeci cu ochii adolescentului. Se vede că era un cititor pasionat și că asimila foarte mult. Eu aș lăsa textul așa cum a fost scris atunci. Nu aș modifica nimic. Emoția pe care am simțit-o citind textul este asemănătoare cu aceea pe care am trăit-o pe când citeam <<Un veac de singurătate>>." (Ecaterina Păun)

"Mă mir cum de a păstrat niște texte pe care le-a scris acum cincizeci de ani! Textul din seara aceasta are ardoarea și pasiunea celui care încă mai visează la prima carte cu numele său pe copertă. Textul e perfect așa cum a fost scris atunci. Are influențe din literatura vremii. Folosește expresii care acum sunt ieșite din uz, deci e interesant și din acest punct de vedere" (Nelu Păcuraru).

Vineri, 8 iulie, de la ora 18:00, la Facultatea de Litere, sala AS 211, vom primi vizita trupei de teatru amator "Ambițioșii", care vor prezenta piesa "Certificatul", urmată de o seară de poezie și proză susținută de membrii cenaclului.

Citit 676 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iulie 2022 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.