cuvântul nu are limbă Este (Cenaclul „Noduri şi Semne”)

cuvântul nu are limbă Este (Cenaclul „Noduri şi Semne”)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Așa cum ne-am așteptat, la întrunirea anterioară, Gelu Ciorici-Șipote a susținut o seară de lectură în care am citit/ascultat (unii au recitit/ reascultat) poeme ale sale ”de demult” - cum însuși autorul s-a exprimat - publicate în volumele Carte de muncă și Din cauza poeților din preajmă și, mai cu seamă, în recenta carte de poezie altitudinea 33, apărută la Editura Noduri și Semne; în poeme descoperim cu uimire și bucurie noi și subtile înțelesuri ale Limbii Române, prinse - ad-hoc și succint - în poeme, uneori, imposibil de scurte: ”cuvântul nu are limbă Este” (pag. 220), ”toate nu-s” (pag. 237), ”cum să fi trecut/ când Este?!” (pag. 281), ”ioana-I mâine marie” (pag. 270) etc.

Gândurile/filosofările grele și semnificațiile șocante - uneori, până la un soi de teribilism adolescentin - dau cărții/poetului o tentă de noutate stilistică, de unicitate din care nu lipsește spiritul de frondă, de je-m'en-fichisisme cu care poetul ne-a obișnuit. Au citit, pe rând, poeme la alegere din cărțile dăruite de autor - fiecare cu percepția și intonația sa - Gabriel Gherbăluță, Marilena Apostu, Ion Avram, Dan Manole, Stela Iorga, Iulian Mardar, Cristina Dobreanu și autorul - desigur: ”nu mai contează locul/ spațiul și timpul se vor uni încă de ieri// eram doi: ca o Republică/ noduri și semne i-am spus în veci/ încă aveam unde și raze în cochilii de melci/ eram ion și gelu, el ar trebui să scrie: gelu și ion eram// nimeni nu a săpat în marmură 14.12.1983/ cum începusem să ne eternizăm între noi// doar telefonistele interurbane și TU, NICHITA/ aveți în memorie cum începusem/ noduri și semne, EHEI!” (noduri și semne - altitudinea 33, pag. 164)

Spicuim, succint, din comentarii:

”Poemele - deși, de demult - au o prospețime care traversează timpul; impresia de inocență, de naivitate, de deschidere către lume s-a păstrat; stilul jurnalistic amprentează lirica; verbul este tăios și spulberă din emoție; au o violență latentă îndreptată către societate; ca o concluzie: ceea ce-am înțeles din lecturile din seara aceasta este o noutate, parcă nu-i ajung cuvintele.” (Stela Iorga)

”Volumul Carte de muncă mi s-a părut teribil de la primul la ultimul poem. S-au dat mii de definiții poeziei; mi-au plăcut poemele scurte - distihurile.” (Gabriel Gherbăluță)

”La Gelu Ciorici-Șipote, misticul și filosofia se întrepătrund.” (Dan Manole)

”Se simte tendința de recuperare a unor trăiri și a unei poezii trecute.” (Cristina Dobreanu-Nedu)

Vineri, 23 septembrie, la sediul cotidianului "Viața liberă", la ora 18,00, citește Ecaterina Păun.

Citit 455 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2022 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.