Draga Olteanu Matei, o stea a scenei și ecranului românesc

Draga Olteanu Matei, o stea a scenei și ecranului românesc
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Actrița Draga Olteanu Matei s-a născut pe 24 octombrie 1933 la București. A absolvit, în anul 1956, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale", și tot în același an, în septembrie, a debutat în piesa ”Ziariștii”, de Alexandru Mirodan.

În perioada 1957-1990, actrița a jucat pe scena Teatrului Național din București. De-a lungul carierei sale a interpretat peste cincizeci de roluri în piese de teatru, dintre care amintim: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii: ”Coana Chirița” și ”Chirița în Iași”-, ”Gaițele”, ”Căruța cu paie”, ”Hagi Tudose”, ”Domnișoara Nastasia”, ”Pisica în noaptea de Anul Nou”, ”Autorul e în sală”, ”Azilul de noapte”, ”Crimă pentru pământ” – o dramatizare după romanul cu același nume a lui Dinu Săraru.

În film, Draga Olteanu Matei a debutat cu un rol în lungmetrajul ”Blanca”, în anul 1955, regizat de Mihai Iacob și Constantin Negru, în distribuția căruia se regăseau, printre alții, Amza Pellea și Silvia Popovici. Actriță de comedie, Draga Olteanu Matei a jucat memorabil în aproape nouăzeci de producții cinematografice, alături de Dem Rădulescu în ”Astă seară dansăm în familie”, de Marin Moraru și Emil Hossu în ”Toamna bobocilor”, de Amza Pellea în ”Nea’ Mărin miliardar” sau împreună cu Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Mitică Popescu, Octavian Cotescu în ”Buletin de București” și ”Căsătorie cu repetiție” și cu Marcel Iureș, Maria Ploae, Mircea Diaconu în ”Faimosul Paparazzo”- pentru care a primit, în anul 1999, Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru rol cu participare extraordinară.

După pensionarea din Teatrul Național, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamț, unde, în anul 2007, a înființat, în colaborare cu  Casa de Cultură a Sindicatelor, Compania teatrală ”Teatrul Vostru”. Împreună cu trupa sa de actori pe care o coordona, Draga Olteanu Matei a pus în scenă spectacole ca ”Visul unei nopți de iarnă”, de Tudor Mușatescu, ”Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu.

În 2008 a lansat la Editura Humanitas Multimedia, audiobook-ul ”Golătatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul”.

Între distincțiile acordate, nominalizăm: Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR și PTWB (Prime Time World Broadcast) în 2003, premiul pentru Cea mai bună actriță în cadrul Galei Premiilor Gopo, desfășurată la 29 martie 2010.

Este și posesoarea Ordinului Național ”Steaua României”, acordată de șeful statului în 2002.

A încetat din viață la vârsta de 89 de ani, în noaptea de 17/18 noiembrie 2020.

V. Guruianu

 

Citit 1147 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2022 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.