Manifestări complexe la 150 de ani de la naşterea pictorului Gheorghe Petraşcu

Manifestări complexe la 150 de ani de la naşterea pictorului Gheorghe Petraşcu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O manifestare complexă prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la nașterea pictorului tecucean Gheorghe Petrașcu, primul mare artist plastic român devenit membru al Academiei, va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 12,00, la Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci și va fi organizată în colaborare cu Asociația "Pro Valores".

Vor fi expuse câteva lucrări ale maestrului, provenite din impresionanta colecție a pianistei și profesoarei Vasilica Stoiciu Frunză, care va fi și invitată la simpozionul "Gheorghe Petrașcu - 150". În cadrul acestuia vor susține comunicări: pictorul Gheorghe Dican - vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, criticul de artă Marius Tița, profesorul Ștefan Andronache și jurnalistul Sebastian Crăciun. Vor fi prezentate publicului noutăți filatelice dedicate lui Gheorghe Petrașcu, un întreg poștal realizat de Romfilatelia și un timbru apărut la poșta spaniolă.

Evenimentul de la Tecuci va fi îmbogățit cu două manifestări muzicale. În deschidere, de la ora 12,00, va fi un concert susținut de Enescu Percussion Group, ansamblu coordonat de Irina Rădulescu și alcătuit din Maria Rizea, Daria Achim, Adrian Imbir și Alexandru Talambă, iar în încheierea manifestării este programat recitalul lui Tudor Niculescu Mizil, unul dintre cei mai valoroși chitariști români.

Punctul culminant al manifestării va fi reprezentat de festivitatea de premiere și vernisajul expoziției laureaților Concursului Internațional "Gheorghe Petrașcu". Lucrările a 12 din cei 77 de competitori, din Armenia, Republica Moldova, Germania și România, vor fi vedetele unei expoziții permanente găzduite de Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci. Printre numele care se afirmă cu ocazia competiției, juriul le-a apreciat în mod deosebit pe: Maria Manchevici din Republica Moldova - care a obținut premiul I la categoria A și Premiul Special oferit de Asociația Culturală "Ervant Nicogosian" și pe Constanța Mădălina Ruican - câștigătoarea categoriei +19 ani, artist plastic din Craiova, care, în afara unui premiu consistent oferit de Fundația "Pelin", va intra și în posesia Trofeului "Gheorghe Petrașcu", realizat de maestrul Ioan Tămâian.

Citit 839 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.