Focul vieţii şi al morţii

Focul vieţii şi al morţii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Filozofare/ căutare, misticism, magic, revelaţia unui miracol, inspiraţie de natură religioasă, descriptivism, monolog interior, o scanare a propriei fiinţe, a propriilor trăiri/ confesiune, sensibilitate acută, un fel de focul vieţii și-al morţii, autenticitate, suprapunere de identităţi - iată doar o parte din expresiile cu care cei prezenţi au încercat să descifreze și să catalogheze textele prezentate de Iosif Roca în dezbaterile intense ale serii.

”Texte surprinzătoare - prea puţin scrise și, în același timp, prea scrise; trebuie mai mult să arate decât să scrie/ descrie - adică, mai multă sugerare decât redare mot à mot, mai ales partea de misticism a poveștii.” (Radu Vartolomei)

”O coborâre în sinea autorului/ personajului; am simţit foarte acut textul - un soi de scanare a eului fizic și mintal, a propriei fiinţe, un fel de focul vieţii și-al morţii în deșertul de cenușă; foarte frumos scris. În ceea ce privește al doilea text, pare o alunecare din liric doar în formă poematică. (Daniela Luminiţa Capotă)

”Scrie pentru o nișă de cititori cu înclinaţie spre misticism; se simte faptul că a trăit cele scrise - și, de aici, autenticitatea expunerii. Identitatea dintre narator și personaj nu este tocmai indicată. O abordare obiectivă și, totodată, subiectivă a mesajului este de actualitate; limbajul pare desprins din filmele americane, plătite de neoprotestanţi, cu multă carismă, ortodocșii fiind mai puţin carismatici; aglomeraţia de termeni de un anumit fel dau senzaţia de o anumită orientare.” (Simona Vartolomei)

”Mi-au plăcut trăirile personajului aflat într-o situaţie-limită de traumă.” (Adrian Talabă)

”Nu m-a prins textul. Poate ar fi trebuit să știu anumite detalii. Pare o încercare de confesiune foarte reușită care denotă o sensibilitate exacerbată; nu m-a convins artistic. Se vede cum trauma apasă textul. Dacă ar scrie la persoana întâi, cu aceleași date, ar face o adevărată literatură.(Stela Iorga)

”L-aș compara cu Vasile Albu - ca mod de confesiune jurnalistică. La partea în formă poematică, mi-a plăcut aspectul aforistic.” (Dorian Stoilescu)

Astăzi, 9 decembrie, la sediul cotidianului “Viaţa liberă”, de la ora 18,00, va citi Simona Vartolomei

Citit 969 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2022 09:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.