Prima ediție a Galei Scriitorilor din Galaţi (FOTO)

Prima ediție a Galei Scriitorilor din Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

   Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România în parteneriat cu Consiliul Județean (CJ) Galați și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați au organizat pe 8 decembrie 2022, pentru prima dată, Gala Scriitorilor, un proiect cultural care își propune să reconfigureze locul şi rolul literaturii române contemporane în lumea de astăzi şi s-o revitalizeze, readucând-o în atenţia publicului.

Deși în prim-plan au fost scriitorii membri ai filialei, au fost și excepții oarecum, deși tot spațiul spiritual al Dunării de Jos a fost „binecuvântat” la apel, dar și orașul înfrățit cultural cu Galațiul, capitala Moldovei, Iașiul. Astfel, printre premiați au fost, la secțiunea „Eveniment cultural”, profesorul și istoricul literar Angelo Mitchievici, președintele Filialei Dobrogea, și scriitorul și profesorul Adi Cristi.

   Premiul Opera Omnia i-a fost atribuit colegului nostru Victor Cilincă, Premiul pentru Poezie a fost împărțit între Constantin Kapitza şi Simona Trifu, cea din urmă fiind anunțată în cadrul evenimentului drept cel mai nou membru al Filialei Sud-Est. În aceeași ordine de idei, au mai primit carnetele de membri prozatorul Gheorghe Bacalbașa și poeta Alina Simona Dragomir. Premiul pentru Proză: Ion Manea. Premiul pentru Traduceri: Carmen Andrei și Oana-Celia Gheorghiu. Premiul pentru Eseu/Cronică literară: Adi G. Secară. Premiul Special al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” i-a revenit poetei Luminița Potîrniche, iar tecuceanul Ionel Necula a fost răsplătit cu Premiul revistei "Dunărea de Jos". Doi poeți, adevărate legende ale literaturii gălățene, Ion Zimbru și Viorel Dinescu, au primit titlurile de poeți ai anului.

   A existat un moment emoționant când a fost atribuit „Premiul Scriitorul Anului. In memoriam: Dan Plăeşu”, omagiul fiind adus de jurnalista și scriitoarea Katia Nanu.

A fost atribuit și un premiu pentru instituție, la împlinirea a trei sute de... numere din revista ”Școala gălățeană”, premiul fiind primit de fondatorul ei, profesorul Ghiță Nazare.

   Gazde ireproșabile au fost președintele CJ Galați, Costel Fotea, care a subliniat dragostea și prețuirea sa pentru scriitori în general, pentru cei gălățeni în mod special, directorul Centrului Cultural "Dunărea de Jos", Viorel Sandu, și inițiatoarea proiectului, poeta Florina Zaharia, președinta Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor.

Citit 1287 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 09:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.