Cenaclul „Noduri și Semne”. Eminescu, pâinea noastră cea de toate cuvintele

Cenaclul „Noduri și Semne”. Eminescu, pâinea noastră cea de toate cuvintele
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pe 13 ianuarie 2023, a citit Radu Vartolomei, într-o ședință desfășurată la Muzeul de Artă Vizuală Galați, organizată în colaborare cu această instituție și cu Biblioteca Județeană "V. A. Urechia", în cadrul unei manifestări mai ample, cuprinzând și finisajul expoziției "Pâinea cea de toate zilele", cu lucrări ale artistului plastic Andreea Brătucu (București) și cu o sesiune de lecturi publice ale scriitorilor din cenaclu (tema: pâinea-om), Gülten Abdula-Nazare susținând o mini-conferință despre semnificația pâinii în spiritualitatea românească și cea turcă.

Întâlnirea a fost moderată de către artistul plastic Liliana Tofan, curatorul expoziției, și A. Secară. Dintre cele șase texte citite au atras atenția "Florile băbicii", "Despre frică și alți Gom Jabbar ai minții" și, desigur, "Eminescu po rossisku", I.Gh. Tofan remarcând (auto)biografismul ("Are o stofă de prozator excelent"), A. Talabă abia așteaptă cartea, "scrisul fiind dens, savuros, ca-n Creangă", A. Brătucu subliniind că i-au dat lacrimile la "Florile…" (băbica fiind o bunică  mai ceva ca-n povești: Când eram mic, râdeam că băbica, cu vrăjile ei, în semi-ruso-română de Chilia Veche, poate să crească un copac dintr-un vreasc și un cozonac dintr-un kil de făină uitată-n ploaie.). Simona Vartolomei a apreciat ironiile subtile, trecerile bruște de la un limbaj la altul, trimiterea la istoria membrilor cenaclului, elegant tribut adus și lui Miti Lupu, Eminescu (chiar el, spiritual!) venind "vineri de vineri la întâlnirea ciudaților gălățeni"! Stela Iorga: ”M-a cucerit stilul concis, la obiect!” C. Dobreanu: ”Poate este mai sincer, dar mai ales mai direct, introspectiv. Preferam o poveste. Mi-a plăcut satirizarea felului în care este lăudat Eminescu, doar formal”. I.Roca: ”Radu este un sensibil, probabil peste ani nu va fi de acord cu tot ce a scris acum!” Vicențiu Pușcașu: ”Apreciez inițiativa acestei apropieri dintre arte plastice și literatură, parcă literatura a avut un mic avantaj”. Au mai punctat Coca Păun, Daniela și C-tin Gumann, o concluzie fiind că textele pot fi situate între P. Istrati, M. Gorki sau Gerald Durrell.

Vineri, 20 ianuarie 2023, la Biblioteca Județeană, în Sala Eminescu, la orele 17,00, se întoarce la Galați Mihail Gălățanu, cu cele mai noi cărți ale sale, întâlnirea fiind următoarea ședință a cenaclului.

Citit 1064 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2023 09:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.