Cenaclul „Noduri şi Semne”. Ceasornicarul

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Ceasornicarul
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu o delicatețe și o precizie ca ale unui ceasornicar din vechime, Cristina Dobreanu a prezentat un comentariu critic-literar cu titlul „Strigătul din exil”, pe marginea cărții de poezii a lui Dorian Stoilescu, „În fața tirului”, Editura AGOL, București. Comentariul, cu toate că s-a desfășurat pe lungimea a trei file, nu a obosit deloc, datorită mai ales lirismului și sensibilității autoarei, la toate nuanțele cărții în sine. Scris cu maximă obiectivitate, izvorâtă din sinceritate și dăruire pentru litera scrisă, acesta a cucerit prin prospețimea observației critice, cu care autoarea reflectează un univers poetic propus de autorul cărții.

„În ciuda prozaismului, a directeții, a incursiunilor exacte în istoria recentă, dincolo de postura asumată a cetățeanului universal, preocupat de soarta lumii și a emigrantului inadaptat, întâlnim mereu o frază, o sintagmă, relevante ca expresie poetică. Avem de-a face cu un poet. Cu un însingurat care izbește cu târnăcopul cuvântului, în zidurile dimprejur. Dintr-o lovitură le-ar dori dărâmate pe toate. Dorian Stoilescu ne împărtășește cu furie un noian de gânduri și de idei, de care a fost măcinat prea mult timp în tăcere (...) Această dramă a singurătății, a nerealizării, a ratării clocotește ca un strigăt înăbușit în versurile sale. Poetul ține cu tot dinadinsul să-și povestească trăirile, gândurile, răscrucile, revoltele, într-un exercițiu neobosit al memoriei”.

Ion Avram: "Autoarea are un limbaj rafinat și cizelat, în sensul afiliației acestuia cumva la stilul prozatorului Dimitrie Lupu. Asupra textelor se apleacă cu abnegație, este scrupuloasă în abordare, nu «falsează» discursul critic, urmărește textul ca pe o plantă, în creșterea și devenirea lui literară. Dovedește dedicație și răbdare în analiza textelor care o conving din punct de vedere valoric, având o «voce» personală benefică discursului critic."

Ioan Gh. Tofan: "Eu aștept să înceapă să scrie și despre scriitorii cenaclului ori despre scriitorii gălățeni."

Adrian Talabă: "S-a aplecat corect asupra textului, a sesizat esența cărții, care mi s-a părut, ca stil, mai greu de descifrat. A sesizat bine și că volumul al doilea este ca un fel de jurnal poetic, toate poeziile autorului sunt ca un fel de debușeu organizat liric."

Ecaterina Păun: "Autoarea folosește parcă un bisturiu fin în analiza cărții, are apetit pentru metaforă, chiar îmbogățește textul autorului cu imagini originale, incitante. Are o exprimare elevată, care vine în prelungirea textului însuși, adăugându-i acestuia noi valențe artistice."

Vineri, 7 aprilie, la ora 18.30, la sediul ziarului "Viața liberă", va citi Gabriel Gherbăluță.

Citit 1145 ori Ultima modificare Vineri, 07 Aprilie 2023 11:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.