Primul număr al revistei Porto Franco din 2023

Primul număr al revistei Porto Franco din 2023
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un sumar divers, aşa cum ne-a obișnuit, ne oferă cel mai nou număr al unei reviste care a făcut istorie la Galați, și prin redactorul șef și realizatorul ei, Sterian Vicol, un one man show care va împlini curând 80 de ani, dintre care mai bine de 60 sacrificați pe altarul culturii.

Din această perspectivă sunt înțelese altfel rândurile și ideile din „Scrisoarea deschisă edililor gălățeni - Despre Galațiul turistic”, scrise cu amărăciune și având ca motto un vers din Goethe: „Capii cetății, la rându-le, numai de sine își văd”, campania de dezmorțire a atitudinii oficialităților venind (și continuând) probabil din lipsa de reacție a autorităților. A unora dintre ele.

Dintre numeroasele pagini de poezie semnalăm sonetele lui Eminescu traduse în franceză de Emanoil Marcu, rubricile „Din cele mai frumoase poezii din limba română”, dar și din lirica universală, omagierea lui Dumitru Radu Popescu, Adam Puslojic sau Dan Lilion Gogoncea, celebrarea lui Vasile Burlui, scriitorul și academicianul care a împlinit o frumoasă vârstă (prin poeme publicate, dar și printr-un interviu al neobositului Sterian Vicol, care mai punctează la acest capitol și printr-o convorbire cu pianista Andreea Bratu).

Poeții români din Ucraina au paginile lor, Eufrosina Cojocaru, Vadim Bacinschi, Ion Bâcu reamintindu-ne, cu bucurie sau cu tristețe, de destinul zbuciumat al scriitorilor din toate timpurile, pentru care limba este însuși Ființa sau sufletul. Cartea lui Leo Butnaru, „Postimperiale sau poezia cicatricelor” este semnalată de Francisc Al. Voronei, volumul al doilea al cărții „Ars expectandi. Mic manual de tehnica așteptării”, semnat de Magda Ursache, este prezentat entuziasmant de pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teșu („Am început să o citesc la ceas târziu de noapte, dar și de timpurie dimineață, iar cuvintele care îmi reveneau în minte, ca un laitmotiv, erau cele ale unui teolog apusean, care, citind din opera unui scriitor creștin, a exclamat: Am început să citesc și să cânt. Pe întreg parcursul lecturii, m-am aflat într-o stare asemănătoare: citeam, sufletul se bucura, iar inima cânta.”) Irene Postolache și Roxana Galan dedică pagini copiilor, Ana Dobre scrie despre cartea lui Petru Ursache, mereu regretat, „Istorie, genocid, etnocid”. Daniela Gumann este în dialog cu tânăra poetă Bristena Mantu, Virginia Dimofte Chiriac scrie despre cum a descoperit Italia, Nelu Stamate abordează tema „Mutații/ transformări ale organismului uman” în literatura S.F.

 

Citit 728 ori Ultima modificare Duminică, 26 Martie 2023 07:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.