Cenaclul literar „Noduri și Semne”: Seara celor şapte poeme

Cenaclul literar „Noduri și Semne”: Seara celor şapte poeme
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Daniela Lăcrămioara Capotă (D.L.C.) a prezentat în cenaclu un grupaj de şapte poeme gen haiku şi o proză ultrascurtă intitulată „Visul”, în care personajul principal, Baba Bârzoaia (ce titlu ar putea fi!), pare desprins din miezul tradiţiilor şi poveştilor de odinioară din satele româneşti, autoarea dovedind o apetenţă specială pentru detaliile semnificative şi captivante ce decorează tărâmul poveştii, nuanţând poematic proza.

Acum, pentru a ne referi la grupajul de haikuuri, cred că este necesar să ne reamintim că acest gen de poezie a apărut în Japonia, fiind cultivat începând cu secolul 15 şi este definit ca având, invariabil, formă fixă, poemul fiind alcătuit din trei versuri, primul şi ultimul - din cinci silabe şi al doilea - din şapte silabe. Acest gen se caracterizează printr-o concizie şi delicateţe deosebite ale expresiei lirice şi, de regulă, trebuie să conţină un cuvânt sau imagine care să facă trimitere la elemente ale naturii din anotimpul/ momentul când a fost creat poemul. Maestrul suprem al genului este considerat japonezul Basho - din care exemplificăm cu un renumit haiku: Uneori norii/ Aduc odihnă/ Celor care admiră luna! Şi, iată - o poezie cu nimic mai prejos, compusă de D.L.C.: toamnă/ în pădurea muntelui/ liniştea devine galbenă. De altfel, toate poemele prezentate de ea respectă, cu o stricteţe dusă până la abnegaţie, cerinţele genului - atât în ceea ce priveşte forma, cât şi concizia şi încărcătura lirică, amprentată discret cu trăiri şi meditaţii speciale şi profunde. „Cuvintele potrivite sunt scrise sub o anumită stare, parcă ar fi culese dintr-o grădină a ei, interioară. Textele sunt asamblate ca nişte bijuterii. Sunt imagini ale unor sentimente ce par a avea şi o anumită muzicalitate. Iată: jumătate de lună/ toate acele cuvinte/ pe care nu le-ai spus - un splendid haiku de stare, de tensiune interioară. Proza scurtă pare un poem mai dezvoltat, un fel de nuvelă sau roman, supraconcentrate, în care detaliile dau savoare poveştii” (Cristina Carmen Neacşu);

„Esenţă de poezie, imagini picturale captivante: lumini stradale/ la capătul rândului/ luna plină.” (Ioan Gh. Tofan);

„Texte care trimit la metafizică. Au imagini clare, liniştitoare, peste care nu se poate trece. Haikuurile par a fi, prin ele însele, creatoare de artă - iată: sirenă de război/ doar ursuleţul ei/ cu ochii deschişi sau lună de primăvară/ bătrânul orb recunoaşte/ parfumul florilor de cireş.” (Ecaterina Păun).

Vineri, 12 mai, la sediul cotidianului „Viaţa liberă”, la ora 18,30, va citi Dorian Stoilescu.

Citit 1431 ori Ultima modificare Joi, 11 Mai 2023 12:51

1 comentariu

  • postat de Hai cu haiku!
    Vineri, 12 Mai 2023 06:59
    5.13.138.***
    "Esenta de poezie"...pai poezia insasi e esenta. Nu poti zice esenta de esenta! De ce nu ai zice atunci "esenta de esenta de esenta" ?
    "Haikuurile par a fi, prin ele însele, creatoare de artă"- pai haikuul e arta, arta e creatoare de arta?Probabil...asta daca e arta si nu e chici, hi hi.
    In orasu
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.