Cenaclul Noduri și Semne. Reportaje și nu numai

Cenaclul Noduri și Semne. Reportaje și nu numai
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

9 martie 2022. soțul, soția și fiul de 4 ani trăiau liniștiți în satul Șevșenkove, lângă Kiev. dimineața un grup de militari ruși le-a ucis câinele. s-au întors după lăsarea întunericului, făcând zgomot, iar când bărbatul a ieșit să vadă ce se întâmplă a fost împușcat mortal… sunetul pașilor în casă… comandantul intră cu un soldat. ”unde este soțul meu?”, a întrebat femeia îngrozită. soldatul a scos o armă, i-a pus-o la cap și a zis: ”l-am ucis pentru că era nazist”.”. (pedepsirea naziștilor - montaj)

Dorian Stoilescu a prezentat un grupaj de texte scrise sub tensiunea și emoția unor evenimente cotidiene care dezvoltă în conștiința cititorului puternice sentimente de revoltă, perplexitate și compasiune. Astfel de considerente au condus la catalogarea textelor mai degrabă la genul literar de reportaj decât acela de poem, deși unele au o incontestabilă încărcătură poematică.

”Mi s-au părut niște reportaje și nu numai. În textul Lașitate, de exemplu, am dat de Poezie cu literă mare. Cred că ar trebui ca evenimentele curente prin care trecem să se mai decanteze.” (Gabriel Gherbăluță)

”Textele selectate sunt un grupaj de reportaje pline de durități, de atrocități. Cineva a spus că, după Auschwitz, e greu să mai scrii poezie.” (Adrian Secară)

”Să fie mai atent la folosirea adjectivului. Așa cum ni le-a prezentat, textele sunt, mai degrabă, eseuri, niște emoții prinse artistico-literar; actualitatea are loc în artă, dar e vorba de mijloacele folosite; prin lipsa de metaforă, de tensiune interioară și de atmosferă, se pretează, mai degrabă, genului epic, nu le putem considera texte lirice/ poezie.” (Adrian Onicescu)

”Are multă sensibilitate, cu accente de anxietate.” (Nelu Păcuraru)

”Are un condei remarcabil care se mișcă, degajat, între reportaj, eseu, poezie etc.; interesante evenimentele prinse/ trăite.” (Carmen Neacșu)

”Este de un suprarealism remarcabil; are zone de reportaj și de poezie, o poezie livrescă, explicită. Mi-a amintit de Anestezia Danielei Rațiu care a scris despre închisorile comuniste și despre faptele torționarilor acelor vremuri.” (Leonard Matei)

”Multă emoție generată de evenimentele trăite, interesante ca descriere; nu toate textele au încărcătură poetică.” (Adrian Talabă

”Ne-a pus în fața unui paradox, și anume: de a nu mai ști unde este granița dintre realitate și actul artistic; actul scrierii este strict legat de actul trăirii; astăzi, în literatură, se trăiește antiestetic etc.” (Andrei Velea)

    

Întrucât membri ai Cenaclului ”Noduri și Semne” vor fi  prezenți la BOOKFEST, întrunirea de astăzi se amână pentru săptămâna viitoare.

Citit 839 ori Ultima modificare Vineri, 26 Mai 2023 07:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.