Povestea de iubire dintre o vioară și un violonist

Povestea de iubire dintre o vioară și un violonist
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Publicul meloman din orașul nostru a fost răsfățat miercuri seară. Sala Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" a fost neîncăpătoare pentru cei nerăbdători să asculte sunetele armonioase pe care Alexandru Tomescu le-a oferit gălăţenilor dornici și de calitate, nu doar de cantitatea decibelilor. Turneul internațional "Stradivarius 2023" a prilejuit o seară încărcată de emoția de a auzi o vioară de legendă, care în secolul trecut a fost vrăjită de maestrul Ion Voicu şi face parte din patrimoniul cultural al României. Acompaniamentul pianistei Adela Liculescu a fost perfect, s-a subordonat solistului, iar în "Sonata în La Major", de Cesar Franck, a fost ceea ce trebuie să fie: partenerul egal al viorii.

Am fost puși în situația de a nu putea să ne decidem ce a fost sublim: sunetul "viorii magice" Stradivarius Elder-Voicu sau interpretarea lui Alexandru Tomescu? Se spune, în cercurile muzicale, că acest instrument cântă "singur", dar acel vibrato cu care Tomescu împodobește sunetele vestitei viori este unic. Ceea ce s-a întâmplat miercuri seară a fost o îmbinare fericită între un artist de excepție și un instrument care așteaptă să fie descoperit și îmbogățit cu sentimente.

Bijuteriile muzicale, cum ar fi piesele de Fritz Kreisler, respectiv "Liebesleid" și "Liebefreud", splendida "Meditation" (din opera "Thais") de Jules Massenet ne-au purtat într-o lume în care ne permitem să visăm frumos la dragoste. "Meditația" în sine este un vis, plin de fericire și încredere, în mijlocul căruia apare o umbră de neliniște, urmată de revenirea temei - vis plin de lumină. De asemenea, "Salut d'amour", de Edward Edgar, o bijuterie muzicală a acestui compozitor englez, care se remarcă prin profunzimea sentimentelor pe care le descrie, a plutit în sala Teatrului Muzical gălățean. În piesa "Introducere și Rondo Capriccioso", de Camille Saint-Saens, violonistul Tomescu ne-a demonstrat încă o dată virtuozitatea, tehnica dusă la perfecțiune, precum și sincronizarea cu pianista, o înțelegere tacită doar din umbra privirilor.

Evenimentul de la Teatrul "Nae Leonard" face parte din cea de-a XVI-a ediție a Turneului Internațional "Stradivarius", care se derulează în perioada 19 iunie - 9 iulie 2023, având programate 17 concerte în 17 localităţi.

Citit 841 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2023 09:58

1 comentariu

  • postat de Dr Bancsik Karoly
    Vineri, 23 Iunie 2023 22:12
    86.125.35.***
    Felicitari pentru recenzie, a fost scurt, la obiect si bine punctate aspectele esentiale, atat continutul cat si forma, felicitari .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.