„Actori, apăraţi-vă scena!”

„Actori, apăraţi-vă scena!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Duminică seară, în deschiderea Festivalului Naţional de Comedie, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a celebrat 55 de ani de la înfiinţare *

Amintiri de pe scândura scenei, urări de bine teatrului şi actorilor, îmbrăţişări, mărturisiri, fragmente de spectacole, distincţii, toate acestea nu au lipsit de la spectacolul prin care Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a marcat, duminică seara, cei 55 de ani de la înfiinţare.

O notă de tristeţe

Plasată în deschiderea Festivalului Naţional de Comedie, seara aniversară a avut, în ansamblu, mai degrabă o notă de tristeţe decât una veselă.

Primarul Dumitru Nicolae şi viceprimarul Mircea Cristea, singurele oficialităţi prezente şi invitate să ia cuvântul în cadrul spectacolului (după cum a cerut regia semnată de Cătălin Vasiliu), n-au avut încotro şi au atins o rană sensibilă, în încercarea de a se scuza, parcă: criza teatrelor.

Aşa că, dintre numeroasele urări primite duminică de sărbătoriţi, poate cea mai tulburătoare a fost aceasta, rostită de unul dintre colaboratorii premiaţi: „Actori, apăraţi-vă scena!”

Torţe vii

Iar un Gheorghe V. Gheorghe, o Liliana Lupan, un Grig Dristaru sau o Ioana Citta Baciu, primii actori aruncaţi de criză „ca nişte măsele stricate”, n-au ezitat, duminică seara, să-şi pună încă o dată sufletul pe scenă, ca într-un fel de „Adio”.

Răsplătiţi cu Diplome de Excelenţă, fiecare a dăruit înzecit celor din sală. Gheorghe V. Gheorghe şi-a concentrat rolul vieţii într-un eseu emoţionant, dar apoi ne-a împărtăşit, prin muzică, bucuria de a fi trăit astfel, şi nu în alt fel.

Liliana Lupan a fost o prezenţă discretă, ca întotdeauna. În schimb, Grig Dristaru şi-a deschis tolba cu amintiri şi, poate pentru prima dată pe scenă, nu a mai fost Actorul talentat, ci Omul sincer.

Versurile au purtat-o pe Ioana Citta Baciu dincolo de timp şi, odată cu Actriţa transfigurată, şi noi, spectatorii, ne-am trezit deodată în altă lume.

Diplomă şi pentru „Viaţa liberă”

Impresia puternică lăsată de aceşti oameni, a căror carieră se confundă cu istoria teatrului gălăţean nu s-a estompat nici măcar după intermezzo-urile altor artişti invitaţi sau când diverşi colaboratori, sponsori, actori sau chiar oameni din spatele scenei primeau, de la directorul Vlad Vasiliu, câte o Diplomă de Excelenţă.

De altfel, printre cei astfel distinşi s-a numărat şi „Viaţa liberă”, pentru „constantul şi substanţialul sprijin acordat fără preget tuturor activităţilor” teatrului.

Totuşi, cel mai frumos dar pe care actorii mai tineri sau mai în vârstă ar fi trebuit să-l primească duminică s-a lăsat mult aşteptat. Tot ca o notă tristă, gălăţenii au răspuns firav invitaţiei la un eveniment în care şi ei ar fi fost, la fel bine, sărbătoriţii.

Citit 1317 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.