Oameni de seamă. Paul Valery, poetul care a contribuit la reînnoirea poeziei moderne

Oameni de seamă. Paul Valery, poetul care a contribuit la reînnoirea poeziei moderne
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Paul Valery s-a născut în localitatea Sète, port la Mediterana, pe data de 30 octombrie 1871, tatăl său fiind un membru decadent al unei familii corsicane, iar mama de origine italiană. În perioada studiilor la Liceul din Montpellier, Paul Valery a scris primele versuri și și-a manifestat pasiunea pentru arhitectură și artele plastice.

Deși apreciat pentru creația poetică, în anul 1872, când s-a stabilit la Paris, s-a consacrat științele exacte, respectiv matematicii și fizicii. Pentru moment a renunțat la creația artistică, pe care o considera la vremea aceea o activitate ”nocivă exercitării superioare a intelectului”. Tăcerea poetică a durat peste 20 de ani.

În anul 1895 i-au fost publicate eseurile ”Introducere în metoda lui Leonardo da Vinci” și ”O seară cu domnul Teste”. Revenit la poezie, a publicat în anul 1917, poemul de 512 versuri, intitulat ”Tânăra ursitoare”, la care a lucrat cinci ani. ”Cimitirul mari” – operă poetică de amploare celei precedente – a apărut în anul 1920, urmată, în anul 1922, de volumul de versuri ”Farmece”.

Deși foarte bolnav, a continuat să lucreze la opera ”Faustul meu”, rămasă neterminată, Paul Valery decedând la 20 iulie 1945, în plină glorie. În memoria sa, au fost organizate funeralii naționale, cinste de care, de la Victor Hugo, nu se mai bucurase niciun scriitor.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 857 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Iulie 2023 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.