Reînvierea lui Cehov cu o natură moartă

Reînvierea lui Cehov cu o natură moartă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O poveste ritmată, un decor clasic şi echilibrat, un joc bun al actorilor - cele trei ingrediente au transformat a doua seară a Festivalului Naţional de Comedie într-una minunată.

„Natura moartă cu nepot obez”, cu care s-au prezentat în festival cei de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, o piesă scrisă şi regizată de vechiul nostru prieten Ion Sapdaru, este un fel de poveste cehoviană cu accente moderne. Actorii din Iaşi ne-au prezentat o istorie amuzantă despre educaţia nocivă şi despre metehnele pe care le-au căpătat cei prinşi între generaţii. 

Este vorba de trei mătuşi urâte şi bătrâne, care-l copleşesc, şi-l apăsă cu o grijă nemăsurată pe nepotul lor, un biet băiat de aproape treizeci de ani şi 150 de kile. Încercând să-şi dovedească dragostea şi altfel decât gătindu-i plăcinte, şniţele şi piroşti, femeile angajează o femeie uşoară care să-i rezolve nepoţelului neîmplinirile.

Venirea acesteia la... datorie încurcă povestea mai mult. Bătrânele dau colţul una câte una. Grasul nu scapă însă de ele nici după negrele evenimente, ba mai mult, acum nu se poate ascunde nicicum de fantomele venite să bântuie apartamentul în care el continuă să locuiască.

Cu o piesă atât de generoasă (vorbim despre cea mai bună piesă de teatru românească a anului 2008 aleasă de către UNITER, dar căreia i-a fost retrasă distincţia din pricina unor vicii de procedură), Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” a ridicat într-un fel ştacheta în cadrul festivalului gălăţean. 

Citit 585 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.