Nu „Căpitan la 15 ani”, scriitor la 13!

Nu „Căpitan la 15 ani”, scriitor la 13!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevul Bogdan Mereuţă şi-a prins propriile defecte în personaj * Publicat şi premiat de suplimentul „Dilemei Vechi”! *

„Decise să treacă peste pierderile suferite în războiul cu viruşii, să se bucure de tot ceea ce deţinea, pentru că viaţa merge înainte şi nu trebuie irosită”  - aşa se încheie miniromanul SF „Luptătorii virtuali”, scris de elevul Bogdan Cătălin Mereuţă.

Peste 170 de pagini, acţiune vioaie, bine legată, desprinsă din lumea Internetului, a lui Harry Potter, a legendelor universale cultivate de canalele tv pentru copii unde poveştile româneşti nu şi-au făcut loc. Una peste alta, o carte viguroasă, cu dialog viu, care lipseşte uneori şi din cărţile unor autori consacraţi. 

Realist în trăiri, personajul principal poartă de altfel unul dintre prenumele autorului: Cătălin.  Cătălin este elev în clasa a VIII-a, la Şcoala nr 40 „Iulia Haşdeu“ şi este laureat al Concursului de creaţie literară „Scriitori români de ieri, de azi şi de mâine“, desfăşurat în cadrul Festivalului Naţional de Carte „Axis Libri“ Galaţi, ediţia a II-a.

Volumul a apărut la Editura „Lumen“ din Iaşi, al cărei director,  lector univ. dr. Antonio Sandu, a făcut marţi, la lansarea de la Biblioteca „V.A. Urechia” a cărţii, o prezentare a autorului şi a „operei”.

Letiţia Buruiană, director sadjunct al Bibliotecii, a vorbit despre performanţele autorului lansat: Anul trecut, a cucerit Premiul I pentru o proză publicată în suplimentul „Dilematrix” de la „Dilema Veche”, unde a publicat o serie de articole şi proze, chiar şi o recenzie – „Cea mai bună carte horror citită”! 

Printre alte premii naţionale – o menţiune la Concursul naţional de creaţie literară „Ion Creangă” – poveşti, tot anul acesta. De la autor am aflat că… deja are în lucru mai multe cărţi!

„Un foarte bun povestitor”

Prozatoarea Violeta Ionescu a mărturisit la lansare că a citit „cu surprindere” cartea: „Când am văzut cât de serioasă e, am căzut pe gânduri. Şi eu am scris o carte fantastică pentru copii, dar cine ne învaţă cel mai bine cum se scriu poveştile pentru copii sunt copiii! Cătălin arată în primul rând că este un foarte bun povestitor!”.

Poeta Speranţa Miron  a remarcat frazele poetice şi imaginaţia bogată a textului, care nu ţine seama de vârstă, ci o ia înainte. Publicistul Vasile Lepădatu l-a încurajat pe tânărul autor, dar i s-au părut destul de „violente” unele pasaje.

Care merg totuşi pe tradiţia şi din basmul românesc în care, de exemplu,  zmeul taie capul lui Făt-Frumos şi viceversa. Letiţia Buruiană a trecut în revistă câteva pasaje „violente” din poveştile copilăriei noastre.

Publicul, în afară de scriitori şi cititori maturi, a fost constituit marţi din foarte mulţi elevi de clasă primară de la Şcoala 40 şi Şcoala 28, „Mihai Eminescu”, din profesori şi bibliotecari de şcoală. De altfel, şi mama autorului lansat este bibliotecară, deci pasiunea cărţii rămâne în familie…

Deşi copiii au fost destul de mici, curiozitatea lor… reportericească a fost mare, bombardându-l pe Cătălin cu numeroase întrebări curioase. Bun vorbitor, Cătălin a vorbit degajat despre lucrul la cărţi şi despre alte pasiuni: şah şi karate.

Cei care nu citiseră cartea au avut parte de… „teatru”: colegii autorului de la Şcoala nr. 40 au dramatizat un fragment de carte. Soluţie care face lansările interesante. Scriitorii consacraţi ar putea lua exemplu de la cei mici la lansările lor, uneori nedrept de plicticoase!

Citit 1376 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.