Evocare Cezar Ivănescu, cu participarea gălăţenilor

Evocare Cezar Ivănescu, cu participarea gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sâmbătă, 5 august 2023, la ora 11,30, o nouă activitate culturală a Centrului “Mihai Eminescu” din Bârlad, susținută de Primărie și Consiliul Local Bârlad, va prilejui întâlniri și dezbateri, prelegeri privind opera, viața meritele scriitorului, poetului, dramaturgului Cezar Ivănescu, eveniment la care vor participa şi scriitori gălăţeni. 

Albanez după mamă (Xantipa Naum), Cezar Ivănescu s-a născut în Bârlad, județul Vaslui, la 6 august 1941 și provine dintr-o familie de intelectuali moldoveni, fiind nepot al lingvistului Gheorghe Ivănescu, care, la rândul său, a fost rudă cu celebrul matematician Octav Onicescu.

După ce a absolvit Facultatea de Filologie din Iași, a devenit redactor la revista „Luceafărul” și director de editură.

A debutat în revista ”Flacăra Iașului” în iunie 1959, iar în teatru în 1969, cu piesa ”Mica dramă”, care se joacă la Teatrul „Al. Davila“ din Pitești.

Volumul de debut ”Rod” din 1968, pentru care primeşte Marele Premiu al Festivalului Național de Poezie „Mihai Eminescu“, organizat la Iași, în 1968, ediția I, constituie un eveniment editorial de excepție, despre care criticul Nicolae Manolescu scria: „Când în proză se va debuta cu cărți de valoarea Rodului lui Cezar Ivănescu, vom putea vorbi nu de o evoluție, ci de o adevărată revoluție“. 

În acelaşi an, Cezar Ivănescu devine profesor de limba și literatura română în Ardeal și Moldova, iar mai apoi redactor la Almanahul literar al Uniunii Scriitorilor și la revista ”Argeș” din Pitești.

Trei ani mai târziu, în 1971, inițiază spectacole de muzică și poezie, cu propria-i orchestră, numită „Baaad“, care va constitui preludiu la capodopera sa poetică de mai târziu, intitulată ”La Baaad”.

A fost nominalizat drept candidat al Albaniei la Premiul Nobel pentru Literatură, în aprilie 2008, cu prilejul lansării antologiei ”Loję Dashurie” (”Jeu d'Amour”), la Tirana, capitala Albaniei.

Vor participa scriitorii acad. Theodor Codreanu (Huşi), Lina Codreanu (Huşi), Liviu Apetroaie (Iaşi), preotul Marcel Miron (Huşi), Sterian Vicol (Galaţi), subsemnata ş.a..

Se vor prezenta volumele de versuri: "Raze de lumină", de  Marcel Miron, și "Corabia lui  Sterian – Casa mea", de Sterian Vicol.

Citit 1195 ori Ultima modificare Vineri, 04 August 2023 10:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.