Cristian Pătrășconiu, cel mai bun jurnalist cultural de azi, la Galați!

Cristian Pătrășconiu, cel mai bun jurnalist cultural de azi, la Galați!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O întâlnire literară elegantă, de salon, a avut loc sâmbătă, 5 august, la Centrul Cultural ”Dunărea de Jos”, evenimentul fiind sub egida filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România.

Invitații președintelui filialei, Florina Zaharia, au fost poetul și prozatorul Gabriel Chifu și, ca să-l cităm pe acesta din urmă (aceeași afirmație o făcea de curând și Horia Gârbea, în „România literară”, citându-l pe Mircea Mihăieș) „cel mai bun jurnalist cultural din România de azi”, anume Cristian Pătrășconiu!

Horia Gârbea scria la „Gazetă…” despre cea de-a doua carte lansată la evenimentul mai sus amintit, „Masa Plăcerii (I)”, unde sunt intervievați Catherine Cusset, romancieră franceză, Simon Sebag Montefiore, scriitor și istoric, António Lobo Antunes, Ludmila Ulițkaia, Pascal Bruckner, Johann Hari și Etgar Keret, însă sâmbătă accentul a fost pus pe „Pâinea și lumina vieții. Două dialoguri despre Crăciun și Paști”, (Editurile Spandugino & Horeb, București și Huși, 2023), în care convorbirea are loc între Episcopul Hușilor, Ignatie (Trif) și mai sus menționatul Pătrășconiu.

O carte despre care s-a afirmat că este una dintre cele mai reușite ale genului, contribuind la o mai bună înțelegere a spiritului creștin de către cei care nu sunt teologi, fiind comparată cu „Jurnalul fericirii” al lui Steinhardt. Așadar, instruiește, dar și nuanțează multe aspecte care țin de credință, pentru cei deja inițiați, dar care nu sunt teologi, ci mai degrabă „creștini din Paști în Crăciun”.

Cristian Pătrășconiu, când era cazul cu umor gen Mark Twain (americanul și fiind citat!), a ținut o mini-conferință despre „Arta dialogului” (declarând că are mai multe modele, cele mai dragi fiind Tita Chiper, gălățeanca noastră regretată, și Platon), destăinuind câteva mici secrete ale unei munci titanice (aproximativ 500 de interviuri cu mari personalități ale culturii românești și universale), printre care respectul pentru interlocutor, „știința de a sta de taină”, studenția continuă la Școala Ascultării.

Se poate spune că tot ceea ce a realizat pentru lumea scriitorilor fotograful Ion Cucu prin arta sa, repetă, sui generis, prin arta dialogului, Cristian Pătrășconiu!

Gabriel Chifu a vorbit despre poezia și proza sa, și-a amintit cum a debutat la 22 de ani cu lirică, pentru a avea primul roman la 33, cele mai noi, ultimele patru, mai exact, insistându-se pe „Marea carte a uitării” (din care s-a și citit, după ce s-au prezentat și patru poeme, unul fiind dedicat lui Caragiale Tatăl), fiind considerate de către Pătrășconiu de referință pentru istoria romanului contemporan, a citit un manifest despre poezia heraclitiană, dialogul înfiripându-se și cu ceilalți scriitori prezenți la eveniment, luând cuvântul… curiozităților, printre alții, Katia Nanu, N. Bacalbașa, Ghiță Nazare.

Nu trebuie uitat momentul care a prefațat întâlnirea, recitalul micuței, dar extrem de talentate eleve a doamnei profesor Capră Angelica, o copilă despre care cu siguranță vom mai auzi: Carolina Mardare.

Citit 879 ori Ultima modificare Duminică, 13 August 2023 05:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.