Seară de poveste la Tecuci, cu Tase Dănăilă

Seară de poveste la Tecuci, cu Tase Dănăilă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Așa cum a anunțat moderatorul evenimentului, Dan Vîţă, ziua lansării volumului "Aspirații transparente", al scriitorului Tase Dănăilă, a coincis cu data acordării Premiului Nobel pentru Literatură norvegianului Jon Fosse, cu Ziua Mondială a Educației, dar și cu "joia cenaclistă hogașiană" a scriitorilor tecuceni, iar rezultatul a fost o seară de poveste, în sala arhiplină de iubitori de literatură.

Editorul cărţii, informaticianul, matematicianul, scriitorul şi criticul literar Petre Rău, a precizat că volumul lui Tase Dănăilă (care cuprinde cronici de poezie, cronici de proză și gânduri "in memoriam") este scris "cu patos, curaj, apăsat, încrâncenat, cu responsabilitate" și dezvăluie un scriitor de "o sensibilitate cronică", care a reușit să pună în evidență talentul autorilor (circa 40) despre ale căror opere a scris, scoțând din conținutul cărților tot ceea ce este valoros, cartea având și substrat critic.

Criticul literar şi scriitorul Adi Secară a vorbit despre arta de a fi a lui Tase Dănăilă. Scriitorul care "aduce cu el liniștea, lumina și adevărul", pe care-l definește drept un "om al culturii autentice". Cronicile sale sunt veritabile "exerciții de admirație". Citind operele cu inima, asemeni unui "apostol sui-generis", critica sa devine echivalentul "smereniei".

Scriitorul Vasile Ghica a dovedit că îl cunoaște demult pe Tase Dănăilă, afirmând despre acesta că este "produsul, de peste 50 de ani, al Cenaclului "Calistrat Hogaș" din Tecuci. Știindu-l-l pe autor de la primele "încercări" în ziaristică, Ghica apreciază că acesta a ajuns să fie unul dintre cei mai importanți jurnaliști români, iar volumul prezentat reliefează o "critică de întâmpinare, făcută cu seriozitate, cu foarte mult suflet", "transformând actul criticii într-o opera de artă". Problema pe care și-o pune Vasile Ghica, pe bună dreptate, este legată de întrebări retorice precum: "Cine, când, unde ne citește? Cum va arata poporul român din punct de vedere spiritual peste 20-30 ani? Și vine și cu o propunere: "Să se recurgă la lecturi publice!", dând exemplul Sloveniei.

Reprezentantul USR, Filiala Iași, scriitorul Constantin Oancă, a ținut să precizeze că Tase Dănăilă "s-a născut prieten" şi abundă de "dragoste și visare". A întărit, de asemenea, ideea că Tase Dănăila este un om al iubirii, colegialității, generozității și venerabilul profesor Virgil Pavel, care le-a urat bun venit invitaților în acest ținut "care mustește de istorie".

Luând cuvântul şi făcând trimitere la un eseu în care Caragiale este lăudat de Titu Maiorescu ("Maestre, nu ți se pare că m-ai lăudat, că mie nu mi se pare?"), Tase Dănăilă a afirmat că primește și laudele, și criticile cu prudență și respect, că acestea îi creează obligații extraordinare pentru a se menține la dimensiunea cuvintelor spuse, pentru a nu dezamăgi. "Prietenia nu înseamnă sufocare. Condamn sofismul, canibalismul, într-o lume atât de încrâncenată. Când am citit cărțile pe care le-am recenzat, i-am pipăit inima autorului și am extras frumosul", a încheiat autorul.

La începutul serii, scriitorul şi cantautorul Marin Oanea a oferit "ofrandă muzicală" publicului si autorului sărbătorit, într-o atmosferă de poveste.

Citit 714 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.