Cenaclul "Noduri și Semne". "Un cuvânt încăpător"

Cenaclul "Noduri și Semne". "Un cuvânt încăpător"
A.G. Secară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Nelu Păcuraru: Prima parte a lecturii din această seară m-a dus cu gândul la basmul simfonic a lui Serghei Prokofiev „Petrică și Lupul”, iar în a doua parte versurile mi s-au părut cerebrale, existențiale și pe undeva elitiste, în sensul bun al cuvântului.

Adrian Talabă: Ca să treci de la "Horodok", volumul de poezie publicat de Adi Secară în 2022, la ”Scufița Roșie” este o cale foarte lungă. La Adi nu știi ce să admiri mai mult, versurile sau felul cum recită. Dacă își citește propriile poezii, face să apară o surpriză la fiecare vers.

Daniela Lăcrămioara Capotă: Referindu-mă la prima parte a lecturii din această seară, „Poeme pentru întâlniri cu Scufița Roșie...”, Adi este un regizor care își așază cuvintele pe scenă, iar noi ne cufundăm confortabil în fotolii, în așteptarea unei piese de teatru, în care mișcarea e unul dintre personaje, apoi ca într-o incantație/ descântec apar șamani, derviși rotitori, călușari, cărți care zboară, totul într-o mișcare circulară care îmi aduce aminte de Vrăjitorul din Oz. În partea a doua, „Duminici”, Adi devine... Andrei Rubliov, „călător spre contemplarea funcției divine”, povestește despre Sfânta Liturghie ca unul dintre sfinții care coboară din când în când printre mireni. Adi devine omul orchestră/ îmblânzitorul de cuvinte/ „Înghițitorul de săbii”.

Carmen-Cristina Neacșu: Descopăr la Adi un talent prin care reușește să transfere celor care îl ascultă pofta de a citi. Cu o dibăcie de jongler mânuiește întrebări existențiale, dar și răspunsuri care prin intermediul unui joc te plimbă prin literatură. „Cunoașteți vreo carte care a vrut să se nască?/ O carte tată s-a-ntâlnit cu o carte mamă/ într-o bibliotecă părăsită (și ea)/ S-a născut Părăsirea/ Sindromuuuuulll/ Ce personaj!!!/ (...) Literatura română are coșmaruri!!!”

Din „Duminici”, am rămas cu „un cuvânt încăpător”, cu sentimentul că acest Cuvânt are o piele care se extinde și pe care autorul a început să-L caute duminica la biserică și nu numai, ar vrea să-L întâlnească chiar și în „bucătăria lui modestă” ca să ni-L poată spune/ scrie într-o zi.

Vineri, 13 octombrie, Cenaclul vă invită la două evenimente: la Paris Cafe, de la orele 17.00, va avea loc o triplă lansare de carte a lui Gabriel Gherbăluță, moderator Theodor Parapiru, iar invitați speciali: Adelina Pop, Katia Nanu, Leonte Vasile, Darie Lăzărescu; de la orele 18.00, va avea loc vernisajul expoziției „Artă, Frate!”, la sediul Teatrului din Buzunar Galați (Casa de Cultură a Sindicatelor), unde scriitorul și fotograful Tudor Neacșu va fi împreună cu pictorul Valentin Neacșu, demonstrând amândoi că arta imaginii nu este pe... bani!

În seara de 6 octombrie 2023, la şedinţa Cenaclului "Noduri şi Semne", a citit poeme A. G. Secară.

Citit 638 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 06:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.