Catedrala din Tecuci - „îmbrăcată în lumina cea nouă”

Catedrala din Tecuci - „îmbrăcată în lumina cea nouă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, Sfânta Catedrală din Tecuci a avut oaspeţi de seamă: trei Arhierei ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, care au înnoit în Duh Sfântul Altar.

Între aleşii oaspeţi s-au numărat Prea Sfinţitul Visarion, Episcopul de Tulcea şi Prea Sfinţitul Corneliu al Huşilor. Nu lipseau autorităţile locale şi judeţene, primarul Tecuciului şi creştinii dornici să fie martori ai unui astfel de eveniment, veniţi ca să se sfinţească.

Şi dacă unii dintre creştinii tecuceni au fost doar cu gândul la evenimentul de la Tecuci, alţii au venit de la distanţe considerabile numai ca să se numere printre cei bunecuvântaţi de Dumnezeu...

„Am revenit în oraşul natal Tecuci tocmai de la Paşcani, special ca să fiu martoră a acestui eveniment istoric, ne-a spus doamna Jana Amărandei, în vârstă de 48 de ani”.

„Mai aveam dreptul la câteva zile de concediu de odihnă pe acest an şi mi le-am luat acum ca să fiu la sfinţirea acestei Case a Domnului, după care voi pleca pe Calea Sfinţilor la Patriarhie, în Bucureşti...”.

„A fost o zi specială pentru mine, zi pe care am început-o încă de dimineaţă, când am mers la mormântul mamei, cu o candelă şi cu flori; apoi am venit la Catedrală la rugăciune”.

„Asta e viaţa noastră, a creştinilor, marcată de două preocupări majore, grija faţă de Dumnezeu,  de aproapele şi faţă de viaţă noastră viitoare”.

Multe au fost bucuriile care i-au încercat ieri pe toţi pelerinii care au ajuns la Altarul Sfântului Mucenic Gheorghe. Arhiereasca binecuvântare, lumânarea, pomelnicul, soarele care a zâmbit dintre nori, cuvântul cu putere al celor Trei Păstori şi multa bunăvoire au fost balsam pentru sufletele creştinilor noştri, care ştiu bine că din Sfânta Biserică îşi adună credinţa, dragostea lui Dumnezeu şi speranţa de a înfrunta ziua de mâine.

„Ce ar fi fost ziua de astăzi fără Dumneavoastră, creştinii noştri, fără Biserica vie ce este o icoană nu numai a credinţei faţă de Dumnezeu, ci este o expresie a dragostei pe care o avem faţă de acest pământ, faţă de  limba şi portul nostru românesc”.

„Român aflat umăr lângă umăr, frate pentru frate şi nu frate împotriva fratelui, aceasta este soluţia ieşirii din criza. Unitatea nu se poate realiza decât prin dragoste”, a atras atenţia Înalt Prea Sfinţitul Casian.

Ieri, creştini veniţi în număr mare la Tecuci s-au bucurat de cuvintele alese adresate şi de cei doi oaspeţi arhierei, dar şi de gândurile părintelui profesor dr. Neculai Necula de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

Părinţii acestui Sfânt Altar - paroh Vasile Ramfu şi părintele Mihai Roşu - au primit nu numai mulţumiri arhiereşti, ci şi recunoaşterea calităţii slujirii: primul a primit Crucea „Vrednicia Andreieană”, iar următorul a fost înaintat la demnitatea de iconom stavrofor.

Catedrala şi întreaga suflare „s-au îmbrăcat în haină de lumină nouă”, aşa cum bine au caracterizat întâlnirea de la Tecuci înalţii oaspeţi de ieri.

Citit 1241 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.