Salonul "Armonii de toamnă", ultima ediție din 2023
Foto: Bogdan Mihăilescu

Salonul "Armonii de toamnă", ultima ediție din 2023
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ultima activitate culturală desfășurată în 2023 la Salonul cultural "Armonii de toamnă" al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați a avut loc într-o atmosferă caldă, sala fiind și de această dată plină ochi.

Iosif Roca și-a lansat romanul "Elipsoid", fiind susținut de directorul editurii "Rafet", Constantin Marafet, care a venit de la Râmnicu Sărat "din respect pentru autor și pentru munca depusă", apreciind că romanul polițist "Elipsoid" se apropie de romanul "Amândoi" al lui Liviu Rebreanu. Totodată, scriitorul Constantin Marafet a precizat că autorul romanului surprinde, cu abilitate, psihologia personajelor, folosind "ingrediente clasice", prezentând crime inventate sau reale, trăite în viața cotidiană, având în vedere domeniul în care  acesta a activat. Fiind un fin observator al ființei umane, prezentând în romanul său o lume obscură, Iosif Roca "folosește cu succes tehnica suspansului, integrează cu succes dialogul și, prin narațiune, creează o lume nouă", reușind să creeze prin natura romanului polițist psihologic "acel ceva în plus, de care să ne bucurăm".

La rândul său, criticul Adi George Secară a afirmat că romanul lui Iosif Roca re/prezintă "dovezi ale talentului de drumeț al autorului", deconspirând faptul că l-a încurajat pe acesta să folosească în roman și ficțiunea, având și o altă sugestie pentru titlul romanului: "Detectivul și cloșca de aur".

Scriitorul Ion  Avram a trecut fulger prin întreaga operă a lui Iosif Roca, l-a descris drept un "trubadur obsedat de realitate" și l-a felicitat pentru că a ajuns la un astfel de nivel creator.

Cea de-a doua carte lansată în această ediţie de decembrie, "Povestea pașilor", este o pledoarie pentru mișcare, care cuprinde în 500 de pagini impresii de călătorie ale unui număr de patru autoare: Elisabeta Turi, inginer în domeniul IT, "timișoreancă de când se știe", convinsă că "mersul pe jos este sportul său preferat"; Loredana Brândușesc (Albinuța), o timișoreancă "visătoare"; Veronica Panait, "moldoveancă get-beget", crescută "în cheatra târgului"; Smaranda Enică, "bucureșteancă prin naștere, gălățeancă prin adopție și călătoare din vocație".

Profesor universitar dr. Violeta Pușcașu a susținut "povestea pașilor", opinând că "orice om se naște cu potențial de călător; nu toți, însă, îl transformă în profesie, vocație, pasiune", cum este cazul celor patru autoare, care au lansat "o carte de reportaj inedit, un jurnal de călătorie, un jurnal intim".

Impresionant este faptul că pașii celor patru autoare nu au avut ca obiectiv plimbarea, aceste milioane de pași transformându-se în bani, pentru o cauză umanitară.

Grupul vocal "Glasul odăieșilor" din Odaia Manolache, condus de Ecaterina Hulea, a adus spiritul sărbătorilor de iarnă mai aproape de sufletul celor ce au răspuns prezent la această dublă lansare de carte.

Până la prima activitate culturală a anului viitor a Salonului "Armonii de toamnă", le urăm scriitorilor și iubitorilor de frumos putere creatoare, inspirație și sărbători binecuvântate, cu pace și belșug!

Citit 92 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Decembrie 2023 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.