Cineastul gălăţean Andy Lupu, căutat de americani. "Tinerețea unui dictator" concurează la Golden Globes

Cineastul gălăţean Andy Lupu, căutat de americani. "Tinerețea unui dictator" concurează la Golden Globes
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Filmul "Tinereţea unui dictator", operă a unui cineast gălăţean, fost jurnalist al "Vieţii libere", Andy Lupu, care semnează scenariul şi regia, și în care joacă un alt gălățean, actorul Cristian Gheorghe, este inclus în competiția Golden Globes 2024, la două categorii, după cum am aflat chiar de la regizor.

Astfel, filmul concurează la categoriile "Cel mai bun film străin" și "Cea mai bună actriță în rol secundar", în acest caz fiind vorba despre Flavia Giurgiu, în rolul Elenei Ceaușescu. Pentru acest rol, Flavia Giurgiu a câștigat un premiu similar și la un mare festival de film din Los Angeles, California.

Citește și Oricând putem lăsa din nou țara pe mâna unor „nimeni”

Nominalizările pentru ediția cu numărul 81 a prestigioaselor premii Golden Globes vor fi anunțate pe 11 decembrie 2023, urmând ca Gala laureaților să aibă loc pe 7 ianuarie anul viitor, fiind găzduită și transmisă în direct de CBS.

Coproducție româno-moldovenească, realizată cu sprijin internațional (Germania, Elveția, Danemarca), filmul descrie drumul parcurs și transformarea tânărului Nicolae Ceaușescu dintr-un simplu ucenic în șeful unui regim politic criminal.

Citește și „Comuniștii au condus România ca pe o imensă închisoare”. Interviu cu regizorul filmului "Tinerețea unui dictator", gălăţeanul Andy Lupu

Pelicula este o ficțiune istorică, inspirată din evenimente reale. Scenariul începe cu plecarea lui Nicolae din Scornicești și se încheie cu momentul în care el ajunge numărul unu în partid. Narațiunea este construită din punctul de vedere al comuniștilor, iar perspectiva este una inedită, care înfățișează culisele plămădirii unei mișcări comuniste formate în vremuri tulburi și violente. Este un film care se adresează deopotrivă tinerilor care nu au trăit în timpul comunismului, dar și celor care au experiențe directe cu acea perioadă.

Citește și Un film despre tinereţea lui Nicolae Ceauşescu, realizat de un cineast gălăţean

Jurnalist, scriitor și cineast, Andy Lupu este cunoscut prietenilor vechi pentru atitudinea absolut non-conformistă cu care "ataca" orice situație. Potrivit unui apropiat, la un moment dat, fiind angajat în departamentul financiar-contabil al ziarului, a scăpat de concediere scriindu-i o scrisoare directorului prin care își scuza întârzierea sistematică la program cu nevoia de a-i acorda atenție suplimentară tinerei sale soții. Epistola, care a marcat începutul carierei sale jurnalistice, fusese scrisă, evident, cu mare talent, salvându-i pielea într-un moment delicat.

Citit 2586 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2023 19:04

1 comentariu

  • postat de comcetățean
    Luni, 27 Noiembrie 2023 16:38
    5.13.221.***
    Felicitări!,Să sperăm că va fi nominalizat pt. premiul la secțiunea de cel mai bun film străin.
    Deci să spunem în cor că, încă mai sunt conaționali cu care să ne mândrim.
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.