Cenaclul "Noduri şi semne". Stai, vezi și ascultă!!! Șșșt!!!
Foto: Simona Andrei

Cenaclul "Noduri şi semne". Stai, vezi și ascultă!!! Șșșt!!!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O seară de neuitat a fost, de Mărțișor, pentru membrii Cenaclului "Noduri şi Semne", prezenți la one man show-ul proiectului Corbu, show intitulat "Dezleganie"! Subintitulat "Ritualul", spectacolul este un cadou din partea poetei Luiza Mitu, magiciana "Amiral… Noir" din umbra luminoasă a proiectului și a lui Sergiu Corbu Boldor, care a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea, cu specializările "Pedagogie muzicală" și "Interpretare vioară", un cadou-lecție (dar nu în sens sec pedagogic-didactic!) pentru toți cei care au mai uitat să mai și tacă, prin tăceri (putând să-și mai chestioneze) întrebându-și sufletul "ce mai face", dacă este bine, liniștit. Desigur, a descrie în cuvinte miracolul spectacolului Corbu este aproape un sacrilegiu, inserțiile filosofice bănuite, sugerate de întregul concept, trimițând cu tensiuni și eleganțe de început de lume, către sensuri elementare: Adevărul Actului și Faptului artistice, în continuă devenire! Tăcerea și Armonia sunt sacre, suprapunerile de voci sunt quasi-profane, imaginile unei "supe aproape primordiale" în care îngerii pot fi și niște meduze (atotputernicia divină înemană, simplu, că totul este posibil!), picăturile de apă reverberând ca într-o peșteră platonică, toate ne aduc aminte că suntem într-un fel și că am putea fi altfel, mai buni, mereu mai buni! Și dacă păstrăm îndemnurile: "Păstrați cu tărie curățenia sufletului și pășiți cu încredere!" Cavalul și vioara își povestesc lumile lor, care pot fi (și) ale noastre cu măsură, "vocea lui Sergiu", recitând litanii, întregind "concertul" care nu este numai concert (ca în cazul pipei lui Magritte), inspirat de opera, dar și de pasiunea lui Brâncuși pentru vioară.

Discuțiile de după au fost (aproape) la fel de importante, deoarece istoria proiectului presupune și cunoașterea albumelor rezultate în urma turneelor care au avut loc oriunde au fost și sunt români (a doua zi, Corbu a fost la Cahul!), cărți-ființe în sine, ca și setul-plachetă intitulat "Senzualitate primitivă", o inedită carte de poezie, prezentată astfel pe prima pagină: "Senzualitate…" este o colecție manifest care conține 23 de fotografii analog, în care arta fotografică se împletește cu realitatea cotidiană, realitatea onirică, tarotul și poezia. Colecția traduce în limbaj vizual o lume aparent pierdută și care poate fi recuperată prin învățarea unui limbaj simbolic. Această carte-ghid conține 23 de texte-poem. Fiecare text-poem corespunde unei fotografii care corespunde unei cărți de tarot."

Ziua de 1 Martie a fost dedicată doamnelor și domnișoarelor din cenaclu, la fel va fi și de 8 Martie, prilej de sărbătoare la cenaclu. Şedințele obișnuite vor fi reluate în ziua de 15 martie, cu lectura lui Victor Dragomir, la sediul "Vieții libere", ora 18.00, pentru ziua de luni, 25 martie, fiind anunțată o ediție extraordinară, cu un invitat-surpriză.

Citit 959 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2024 20:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.