Cenaclul "Noduri şi semne". Un Șolohov de Dunăre, la Galaţi

Cenaclul "Noduri şi semne". Un Șolohov de Dunăre, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prozatorul Nelu Păcuraru a prezentat în cenaclu un capitol din viitoarea sa carte, "Viața lui Nelu Constanța", în care și-a propus să pună în pagină aspecte ce țin de viața de marinar, de activitățile specifice zonelor portuare și, implicit, din viața orașului vechi - port la Dunăre - Galați. Din ceea ce ne-a citit, autorul a demonstrat că are talent de povestitor, are disciplină și responsabilitate în construcția textului, atenție asupra detaliilor și autenticitate. Poate, de aici, și o anumită asemănare cu textele clasice etc.

"Îi mulțumesc autorului pentru că mi-a reamintit multe întâmplări ce țin de Dunăre: concursuri de înot - traversări ale fluviului, traseul Brăila - Galați etc.; se simte că are vână de prozator; a dozat bine echilibrul între dialog și narațiune - ceea ce înseamnă că are, deja, o tehnică a scrisului; mi-a amintit de Șolohov - poate și din cauza apei și a vieții din vecinătatea ei." (Gabriel Gherbăluță)

"Personajul a existat - era un fel de șmecheraș de cartier, care se ținea permanent de șicane la adresa milițienilor și a organelor de represiune ale statului din perioada comunistă; trezește nostalgii față de orașul vechi." (I. Gh. Tofan)

"Îmi place stilul acesta de a vorbi despre întâmplări trăite, care duce cu gândul la «Un veac de singurătate»; cred că va fi o carte atractivă." ( Ecaterina Păun)

"O proză cochetă, pitorească și bine dozată, în care autorul se contopește prin trăirile și întâmplările descrise; are și zone ficționale." (Victor Dragomir)

"Un text bun, captivant; are imagini cinematografice; se simte legătura autor - personaj; are o disciplină a scrisului, scrie atent, responsabil, aproape clasic." (Carmen Neacșu)

"Se observă un simț extraordinar al prezentării detaliilor. Aduce evenimentele în prezent într-o manieră absolut încântătoare, nostalgică. Este un bun prozator, are acuratețe în scris; știe să mențină echilibrul între dialog și descriere. O lucrare valoroasă, care promite." (Silvia Curelaru)

"Mi-a depășit așteptările, în sensul pozitiv; este cursiv, așezat, captivant." (Laurențiu Pascal)

"Are o capacitate temperată de a conduce condeiul și de rememorare; m-a prins textul; aștept cartea, să văd cum se dezvoltă biografia personajului." (Stela Iorga)

"Textul citit are o frumuseţe a povestitului, firul narativ este construit cu acribie, personajele sunt conturate cu autenticitate, cronicarul ştergând colbul de pe istoria Galaţiului din anii '70; are o sensibilitate şi o frumuseţe a modului în care priveşte oamenii." (Lăcrămioara Capotă)

Vineri, 5 aprilie, la ora 18.00, la "Viața liberă", va citi Carmen Neacșu.

Citit 873 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2024 18:53

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro