Iancu Huzum - un erou al zilelor noastre

Iancu Huzum - un erou al zilelor noastre
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În cadrul întâlnirii profesionale intitulate „Dezvoltarea bibliotecilor publice din județul Galați în context european” (care s-a desfășurat la sediul Consiliului Județean Galați), prezidată de către președintele Asociației Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), care este și managerul Bibliotecii Județene din Brăila, Dragoș Adrian Neagu, și de către managerul Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” Galați, Corina Tudorache, printre alte intervenții s-a remarcat și contribuția bibliotecarului din comuna Corod, Iancu Huzum, care și-a prezentat o foarte mică parte din colecția personală de cărți cu autografe, o parte din ea fiind deja donată bibliotecii publice din localitatea respectivă.

Deși familia este în prim-plan, fata acestuia fiind anul acesta printre fruntașii Olimpiadei Naționale la religie, nici pasiunea sa nu este una minoră: aproape zece mii de autografe, unele obținute personal, așteaptă să fie  văzute de pasionați, în cadrul unui proiect despre care Iancu Huzum ne-a declarat, fără falsă modestie: „Puteam să extrag la întâmplare cărți din fabuloasa mea bibliotecă și tot reușeam să alcătuiesc o poveste. Anul acesta am adus în fața dumneavoastră, colegilor bibliotecari, cărți minunate cu dedicații sau ediții deosebite. Sunt autori cunoscuți sau destinatarii dedicațiilor, sunt personalități ale culturii române.”

Recuperarea unei lucrări cu dedicaţia autorului

Mai întâi a fost prezentată „Istoria Literaturii Române Contemporane 1941-2000 a lui Alex Ștefănescu”, specificându-se, cu o mică poveste în poveste: „Puține biblioteci comunale se pot mândri că au prețioasa lucrare cu dedicația autorului. Acest volum a ajuns la mine grație părintelui Ignatie Grecu, secretar al Mănăstirii Cernica, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Cetățean de onoare al comunei Corod. Vara trecută au apărut la vânzare pe site-urile anticariatelor bucureștene cărți cu dedicații către Alex Ștefănescu. Autorii cărților, numai nume sonore, inclusiv colegi de redacție de la «România literară». Știam că este bolnav, dar am îndrăznit să-l sun. Spre surpriza mea, a răspuns și i-am explicat situația. Mi-a spus că este bolnav, pe moarte mai precis, că nu-l mai interesează nimic și că a donat toate cărțile din bibliotecă unor licee din București. Am făcut un efort financiar deosebit și am recuperat tot ce am găsit. Aceste volume vor fi expuse nu doar la mine în localitate, ci voi face și turnee în țară.”

Traduceri de cărţi celebre şi dedicaţii asemenea

Apoi s-a vorbit despre un volum despre care nici specialiștii nu știau că există: traducerea în engleză a celebrei ”Istorii a Literaturii” a lui G. Călinescu, care a apărut în 1988 la Milano, ”History of Romanian Literature”, sub egida UNESCO- NAGARD PUBLISHERS, în traducerea lui Leon Levițchi.

Și pentru că este anul comemorativ Nina Cassian, a fost adusă și o antologie a acesteia, apărută la New York, ”Selected Poems”, dedicată către realizatoarea tv, Anca Fusariu, pe un post-it fiind și numărul de telefon de la New York al Ninei Cassian. Alte cărți cu dedicații aduse au fost dintre cele către Alex Leo Șerban, acad. Răzvan Teodorescu, Alexandru Paleologu, Horia Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Marcel Petrișor, Mitzura Arghezi. „Mai puteți vedea dedicațiile și autografele soției lui Panait Istrati, Margareta Panait Istrati, pe volumul scos la editura Gallimard, ”Le plein coeur”, volumul ”Treziți-vă, suntem liberi”, semnat de fiica filosofului Constantin Noica, Alexandra Noica Wilson și dedicația fiicei lui Lucian Blaga, Dorli Blaga, pe volumul ”Opera Poetica”, de la Humanitas.

De asemenea, avem dedicația lui George Ivașcu, mentorul lui N. Manolescu, pe volumul ”Confruntări literare”. Menționăm că G. Ivașcu s-a născut în comuna Cerțești, județul Galați, unde este și o școală care îi poartă numele.”

Dacă fondatorul (indirect al) bibliotecii județene gălățene, care îi poartă cu mândrie numele, V.A. Urechia, donase aproximativ 5.000 de „unități bibliotecare”, vă dați seama ce comoară spirituală a adunat Iancu Huzum, un erou al vremurilor noastre, care știe cu toată ființa că tot ceea ce înseamnă Cultură (scrisă, și nu numai) chiar contează!

 

Citit 2777 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Mai 2024 13:53

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro