O carte deosebită despre Istoria Galațiului

O carte deosebită despre Istoria Galațiului
Florin Daniel Mihai
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Joi, 16 mai 2024, într-una dintre sălile Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, a avut loc lansarea cărții „Mișcarea muncitorească din portul Galați”, a autorului Florin-Daniel Mihai, muzeograf dr. la Muzeul Vrancei, în cadrul celei de-a șaptea ediții a proiectului Hard Book Café FIFT. Deși nu este gălățean, Florin-Daniel Mihai este un produs al Universității ”Dunărea de Jos” Galați, cu care „atât facultatea de specialitate, cât și eu” ne mândrim, după cum a declarat, în deschidere, moderatorul evenimentului, prof. univ. dr. habil. Arthur Tuluș, vrânceanul provenit de la… Râmnicu Sărat fiind primul doctorand îndrumat de către A. Tuluș care și-a încheiat aceste studii, încununate de apariția acestei cărți. Moderatorul a mai subliniat că este un volum în care, pe lângă publicarea rodului muncii de cercetare, are loc și o destructurare a vechilor scrieri despre subiect, „o rescriere” a lucrărilor impregnate de spiritul proletcultist, „de comandă” al autorităților din vechiul regim. „Pentru că trebuie să separăm apele!”, s-a mai afirmat.

În altă ordine de idei, Florin-Daniel Mihai a remarcat că este una dintre primele lucrări care au aplicat conceptul de „labor history” cazului particular al portului Galați, orașul nostru reprezentând în perioada Regatului, la un moment dat, al doilea oraș ca număr de muncitori după București. „Labor history” este un domeniu de cercetare care analizează modul de organizare a clasei muncitoare în sindicate și prezentarea istoriei mișcărilor muncitorești, fără de care, nu-i așa, de pildă, nu am avea astăzi ziua liberă de 1 Mai.

 

Citit 2638 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2024 08:33

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro