simțurile/ rătăcesc/ ca într-o peșteră/ fără sfârșit// între regrete și/ plăceri vinovate/ inima/ pierde din odihna/ sărutului/ născut din dorință// atentă la durere/ urechea/ percepe suspinul/ ivit din suferință// doar ochiul/ mereu în așteptare// rătăcitor (Silvia Curelaru Ibănescu - Rătăcire)
"Aș încadra-o la un fel de post-expresionism sau post-simbolism. Are metafore implicite care se transformă la un moment dat în ceva și explicite - ceea ce trimite la spusele lui Lucian Blaga, à propos de metaforă. I-aș sugera să alterneze stilurile întrucât, așa cum se vede, cam trei sferturi din texte privesc, preponderent, căutarea de sine, iar un sfert ar privi poezia metaforă - înglobată în pastel. Nu știu de ce mă duce cu gândul și la Ionel Teodoreanu care era poreclit și Metaforel - ceea ce nu este, desigur, ceva negativ.” (Gabriel Gherbăluță)
”Poezie modernă, romantică, uneori cu accente melancolice orientate spre dramatic. Sensibilă și expresivă suita de metafore! Subliniez poemul Rătăcire, superb!” (Nelu Păcuraru)
”La Silvia Curelaru Ibănescu, comunicarea cu natura este organică. Căutarea sinelui care răzbate din orice colțișor de suflet și din natură transmite o atmosferă subtilă, delicată, suavă. Metafora este vibrantă. Ca un amendament: i-aș sugera să renunțe la poezia Cifrul sau s-o mai prelucreze; mi se pare frumoasă așezarea poetei în lume - cu care pare a fi în armonie - un soi de resemnare prin asumare.” (Anca Șerban Gaiu)
”Am un sentiment de bucurie că am asistat și asist la evoluția Silviei Curelaru - la care văd o atitudine de înțelegere a naturii și o comuniune cu aceasta; acest mod de metaforizare mi se pare că-i vine de la sine - deci, din inspirație; o poezie care merită citită; aș asemăna-o, din acest punct de vedere, cu poeta gălățeană Marilena Apostu - care scrie foarte inspirat.” (Ecaterina Păun)
”Poezia Silviei Curelaru este ca o piatră prețioasă bine șlefuită.” (Doina Talabă)
”O poezie frumoasă; are multă durere, melancolie și tristețe.” (Laura Batog)
”Remarcabil saltul mare, foarte greu de realizat, de la primele texte - care erau excesiv de lungi, explicite și aglomerate - la ce ne-a prezentat astăzi; aglomerarea de simboluri poate obosi/ plictisi cititorul; mai trebuie șlefuită realizarea artistică; proiecția sinelui în natură m-a surprins plăcut - este foarte frumoasă; mai are un drum mic de parcurs.” (Stela Iorga)
”În poemele Silviei se simte o emoţie fragmentată în două părţi - suferinţă şi vindecare, această dualitate fiind conturată frumos de talentul ei. Uneori, versul construieşte lumina unui psalm, alteori - are dimensiunea unei nelinişti, dar punctul de congruenţă este întotdeauna sufletul poetei.” (Daniela Lăcrămioara Capotă)
Vineri, 7 iunie, începând cu ora 18.00, la Casa Artelor, Cenaclul "Noduri şi semne" este invitat la lansarea albumului de artă ”Constantin Adrian (Cornel) Corcăcel”. Evenimentul va fi însoțit de un recital de pian - Olga Barbii și va fi moderat de A.G. Secară.
Totodată, o felicităm - și ne bucurăm pentru aceasta - pe colega noastră Anca Șerban Gaiu pentru apariția cărții sale de poezie ”Toată lumea îl iubește pe Chopin”, la Editura Vinea, lansată de curând la Bookfest.
Vineri, 14 iunie, ora 18,00, la sediul ”Vieții libere”, va citi Stela Iorga.