În cadrul Festivalului de Creație și Interpretare "Ana Blandiana", desfăşurat la Brăila, la sfârşitul lunii mai, organizatorii au găzduit o șezătoare literară având ca temă "Scrisul - formă de recuperare a trecutului". La această a XII-a ediție a festivalului, alături de Ana Blandiana, invitați de seamă au fost: scriitorii Nicolae Băciuţ, Daniela Zeca-Buzura, Liviu Stănescu şi Andreea Răsuceanu, profesorii Zamfir Bălan şi Liviu Chifane, muzeografa Brânduşa Ilie, inspectoarea Iulia Georgescu, membrii Cenaclului "Alter Ego", cadre didactice, scriitori brăileni și gălățeni.
Ana Blandiana și-a manifestat bucuria şi recunoștința pentru faptul că se depun eforturi constante pentru cunoașterea și păstrarea obiceiurilor și tradițiilor românești, a istoriei naționale și a accentuat faptul că rolul profesorilor, al elevilor, al comunității este deosebit de important pentru conservarea și transmiterea mai departe a acestora, pentru salvarea sufletelor noastre de români. Şi scriitorul Nicolae Băciuț a fost plăcut impresionat de efortul depus pentru promovarea valorilor materiale și spirituale naționale.
Brândușa Ilie, muzeograf la Muzeul Brăilei "Carol I" a realizat o impresionantă comunicare cu titlul "Valea Cânepii, mărturii etnografice", o frescă cronologică a mărturiilor arhivistice, documentaristice și de educație muzeală din ultimii 80 ani. Daniela Zeca-Buzura a prezentat cartea Anei Blandiana "Mai mult ca trecutul", recent apărută, iar Liviu Stănescu a vorbit despre călătoria sa la capătul lumii, în care a trecut prin peste 100 de țări. Membrii cenaclului "Alter Ego" al Bibliotecii Județene "Panait Istrati" Brăila au prezentat scurte şi sugestive recitaluri poetice, proză scurtă și alocuțiuni privind tema șezătorii.
Ana Blandiana s-a declarat profund impresionată de primire, de modul de organizare a șezătorii, de întâlnirea cu bătrânele satului Valea Cânepii, care transmit mai departe tinerelor generații meșteșuguri precum torsul şi croșetatul, de întâlnirea cu intelectualii Brăilei.
Printre alocuțiuni și bucatele oferite invitaților, muzica de calitate și dansurile populare au înveselit atmosfera șezătorii, iar ospitalitatea și interesul arătate de gazde pentru conservarea și transmiterea patrimoniului cultural generațiilor următoare le-au întărit invitaţilor convingerea că tradițiile și obiceiurile neamului sunt pe mâini bune.
Printre partenerii acţiunii s-a aflat şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, prin Facultatea de Litere.