România şi Lituania – în documente

România şi Lituania – în documente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„20 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Lituania” este tema expoziţiei de documente istorice şi diplomatice deschise astăzi la Muzeul de Istorie, în prezenţa Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Lituaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Vladimir Jarmolenko.

„Am avut bucuria să-l avem alături, la deschidere, şi pe ambasadorul Lituaniei la Bucureşti. De fapt, demersul a pornit de la noi, am luat legătura cu Silviu Miloiu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice, şi l-am rugat să discute cu ambasadorul, în aşa fel încât să fie prezent la deschidere, pentru că aşa mi se părea firesc.

O expoziţie care este dedicată istoriei Lituaniei, care a stat aproape 50 de ani şi mai bine sub talpa tancurilor sovietice, la fel cum o perioadă de timp au fost în această situaţie şi România, şi alte teritorii”, ne-a spus Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie.

„Nu sunt istoric, diplomat sau politician, sunt doar bunicul”

La eveniment au participat elevi de la colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, cărora ambasadorul le-a predat o lecţie de istorie.

„Nu sunt istoric, diplomat, politician, sunt doar bunicul”, a început Excelenţa Sa cuvântarea. „Aici aveţi documente care, aparent, nu sunt interesante deloc. Ele, însă, spun istoria unei legături comune politice şi diplomatice în perioada interbelică.

Am început cu şase ani în urmă, şi aveam un centimetru de arhivă, iar ce vedeţi e o foarte mică parte. Aici sunt multe momente foarte interesante în istoria Europei, înainte de război. Dacă nu ştim care ne sunt rădăcinile, care este istoria şi care ne sunt străbunicii, atunci nu înţelegem nimic”, a mai spus Ambasadorul. 

Acesta a mai îndemnat elevii să îşi respecte tricolorul, una dintre cele mai importante embleme ale ţării.

Expoziţia conţine copii ale documentelor care arată relaţiile dintre România şi Lituania, dar şi machete reprezentând corăbii, semnificative pentru ambele ţări, una cu port la Marea Neagră, cealaltă cu deschidere la Marea Baltică. Expoziţia  e deschisă până pe 14 octombrie.

Citit 960 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.