Carte din 1548, în patrimoniul bibliotecii din Buzău

Carte din 1548, în patrimoniul bibliotecii din Buzău
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un număr de 17 volume, cel mai vechi fiind tipărit în anul 1548, au intrat recent în colecţia de patrimoniu a Bibliotecii Judeţene "Vasile Voiculescu" din Buzău, reprezentând scrieri româneşti şi străine cu regim special, care pot fi consultate de public doar în anumite condiţii, pentru a preveni deteriorarea lor.

Cartea veche românească de patrimoniu este reprezentată de 15 exemplare din perioada 1743-1825. Se evidenţiază "Legiuirea Caragea" (1818, primul cod de legi al Ţării Româneşti, carte clasată în categoria tezaur) şi "Apostol" (1743, carte de cult religios, tipărită la Episcopia Buzău). Cartea veche străină de patrimoniu este reprezentată de două post-incunabule tipărite la Veneţia, "Elucidarius Poeticus" (1548) şi "Facetie Motti & Burle" (1581), clasate în categoria tezaur.

"Cărţile au fost autorizate de Ministerul Culturii şi au fost încadrate în această categorie de cărţi de patrimoniu. Ne bucurăm, le-am trecut în rândul cărţilor de patrimoniu, au fost evaluate cu alte valori decât restul cărţilor, au un regim special. Am încercat să oferim anumite condiţii pentru aceste cărţi. Hârtia lor poate fi uşor deteriorabilă, pentru că, după o perioadă de cel puţin 100 de ani, se pot casa uşor şi atunci se folosesc mănuşile atunci când sunt consultate. Cea mai veche carte are aproximativ 500 de ani. Sunt cărţi din Italia, dar sunt şi cărţi româneşti bisericeşti. Ne bucurăm totodată de cărţi cu autograful unor scriitori precum Sadoveanu, Arghezi", a declarat, pentru Agerpres, directorul bibliotecii, Sorin Burlacu.

Cea mai veche carte din colecţie, "Elucidarus Poeticus", a fost tipărită în anul 1548 şi publicată la Veneţia de editorul Giovanni Andrea Valvassori. Exemplarul este tipărit pe suport de hârtie, în limba latină, este complet şi bine conservat, cu legătura originală. "Pagina de titlu conţine două alegorii şi marca editorială: crucea de Lorena, înălţată peste o inimă împărţită în trei segmente. Pe copertă se află semnătura olografă a colecţionarului Stelian Cucu, cel de la care Biblioteca Judeţeană Buzău a achiziţionat cartea", a transmis Biblioteca "Vasile Voiculescu".

"Apostol cu mila lui Dumnezeu Sfântul" este cea mai veche carte românească păstrată în secţia specială a bibliotecii. A fost tipărită de Tipografia Episcopiei din Buzău în anul 1743, exemplarul este complet, iar legătura şi starea de conservare relativ bune.

Printre cele 17 volume de patrimoniu se mai află: "Evanghelia" (1750), "Psaltire" (1767), "Ceaslov" (1777), "Apostol" (1784), "Jucăria norocului" (1816) şi "Din cuvintele lui Ioan Filosoful" (1825).

Citit 1289 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2024 15:29

1 comentariu

  • postat de Un cetatean
    Duminică, 11 August 2024 01:04
    86.127.162.***
    Oare cand o sa avem un program de digitalizare a tuturor documentelor, ca sa nu ma fim in situtia de a consulta aceste carti "doar in anumite conditii". Ar fi o revolutie ca oricine sa poata avea acces la orice, fara sa existe nici un pericol de deteriorare. In plus totul continua sa se deterioreze.
    0
    2

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro