Mai mult decât Posibilul lui Barbone

Mai mult decât Posibilul lui Barbone
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Gălățenii care nu l-au cunoscut până miercuri pe Marius Barb ("Barbone", pentru prieteni!) au ocazia să o facă, măcar parțial, prin vizitarea expoziției vernisate de către artist, alături de curatorii Dan Basarab Nanu, directorul muzeului, și Gheorghe Andreescu, președintele UAP Filiala Galați, care l-au întâmpinat verbal cu entuziasm.

Chiar și indirect cunoscându-l, numai prin intermediul picturilor sale, nu veţi regreta. Deoarece "Peisajele" sale "posibile", la aproximativ 100 de ani de la apariția artelor abstracte, sunt o lecție firească despre tot ceea ce poate însemna Abstract, sunt o simfonie a culorilor, o provocare pentru imaginația oricui. "Lecție firească" și pentru că Marius Barb, pentru a doua oară prezent la Galați, dar prima oară pentru "o personală", este și conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte București, dar "firească" deoarece se ferește de ispitele didacticismului estetic: perspective, arhitecturi, prăbușiri (și de coloare, cum ar zice Sadoveanu), construcții, concepte, idei, ridicături, pasaje ș.a.m.d.

În istoria artei românești, cu siguranță Marius Barb va fi o provocare, între abstracție gestuală, cum ar scrie specialistul, și suprarealismul despre care s-a vorbit și miercuri, 4 septembrie, la vernisaj, pe care l-ar "mirosi" și amatorul simplu de artă. Dificil de încadrat strict, cert este că pentru Galați a ales sau a fost ales de către Albastrul "fir al… posibilei Dunări", câte o probabilă formă quasi-roșie răsărind sau apunând (deși ar putea fi o Uluru/ Ayers Rock neaoș/ă), după cum o să-i placă, shakespearian, privitorului, căruia îi revine misiunea de a și denumi lucrările, unele parcă aducând un inedit omagiu regretatului nostru Aurel Manole. Pentru că, da, Posibilul implică un minim fantastic și a fi înghițit de lumile imaginare ale lui Barb este și va fi o probă demnă de niște jocuri pythice renăscute. De ce nu și orfic, Barb deschide niște porți pe care trebuie să ai curaj să le deschizi, să intri și mai ales să le închizi… după. Galațiul îl mai așteaptă pe Barbone, cine știe, poate chiar la un finisaj!

* Marius Barb (Barbone), născut pe 11 mai 1968, la Lupșa, județul Alba, este absolvent al Liceului de Artă Cluj-Napoca și al Academiei de Artă din București, unde a obținut și titlul de doctor în arte vizuale. Este vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Citit 1316 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2024 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.