Ecaterina Păun ne-a prezentat, în şedinţa de săptămâna trecută a cenaclului, un capitol din cartea sa în lucru, "Omul - metafora lui Dumnezeu", în care entuziasmul și revelația unei interpretări, mai mult sau mai puțin personale, a Genezei, au determinat comentarii susținute cu vociferări și urări de sănătate pentru autoare, care tocmai împlinea frumoasa vârstă de 80 de ani.
"Eu cunosc Biblia numai din citate, de aceea mă voi referi doar la unele aspecte ale textului… De exemplu, la afirmația că Dumnezeu, care este nemărginit și nemuritor/ atemporal, l-a creat pe om, care este muritor și limitat, am senzația că, de fapt, omul l-a creat pe Dumnezeu. Însă, subiectul presupune dezbateri ample și o erudiție temeinică." (Gabriel Gherbăluță)
"Lucrarea presupune o abordare specială și dificilă. M-ar interesa cum se va dezvolta în continuare cartea anunțată de autoare." (Coca Drăgan)
"Ecaterina Păun ne introduce în atmosfera de reflecție asupra conceptului de om - creație divină prin prisma cuvintelor biblice. Titlul sugerează că tema centrală a textului este modul în care existența umană poate fi percepută ca o reflecție a voinței divine, o idee complexă și profund filosofică. În acest context, se face referire la Geneză, conform tradiției biblice. Textul include și o reflecție asupra creației, cu referințe la momentul în care Dumnezeu a creat cerul și pământul, ceea ce denotă o căutare de sens în relația dintre creație și timp. De asemenea, se discută despre procesul de devenire, despre un univers în transformare continuă, cu referințe simbolice la lumină și haos. Preocuparea autoarei de a înțelege ea însăși rolul omului în contextul creației divine este de apreciat." (Silvia Curelaru)
"O interpretare proprie a Genezei; citatele din Scrisoarea I a lui Eminescu privind această temă au fost edificatoare, interesante și binevenite." (Ioan Gh. Tofan)
"În urma discuțiilor, au existat neclarități legate de două subiecte: Sfântul Duh și noțiunea de Spațiu-Timp. Citându-l pe Mihai Eminescu și Mitropolitul Bartolomeu Anania, autoarea scoate la lumină aceste subiecte într-o viziune proprie. (…) Mai mult, Eminescu, în poezia sa afirma: Căci unde-ajunge nu-i hotar/ Nici ochi spre a cunoaşte/ și vremea-ncearcă în zadar/ Din goluri a se naşte ("Luceafărul"). Dar legile care au urmat nu puteau prezice ce se va întâmpla. N-a fost lume pricepută, nici minte să o priceapă. (M. Eminescu). Sfinţii Părinţi afirmau, la rândul lor, că un concept despre spaţiu şi timp nu are sens înainte de începutul Universului. Sfântul Vasile cel Mare spunea: începutul timpului nu înseamnă timp." (Mioara Ardieleanu)
"Textul este o meditație matură care ne apropie de sine. Este un început al romanului metamorfozat într-un eseu reușit. Autoarea folosește citate din Biblie pentru a sublinia și apoi pentru a construi gramatica Facerii. Creația este punctul de referință suprem." (Victor Dragomir)
"Ecaterina Păun trece prin filtrul propriei sensibilităţi cuvintele Bibliei cu o bucurie şi o seninătate pe care le regăseşti într-o predică de duminică, când stai în curtea bisericii şi te încălzesc cuvintele şi soarele." (Lăcrămioara Capotă)
"De apreciat felul cum se referă la această temă; scoate în evidență și legăturile între diverși autori care au tratat acest subiect; aș citi o astfel de carte pentru a-mi aprofunda cunoașterea; un mod ușor de a intra în teme grele." (Carmen Neacșu)
"O temă grea; au fost personalități/ filozofi - atât laici, cât și din rândul clericilor - care au scris despre acest subiect; este o preocupare nobilă, un mod de interpretare personal al acestei teme." (Anca Șerban Gaiu)
Vineri, 11 septembrie, de la ora 17.30, la "Paris Café", Cenaclul "Noduri şi Semne" va participa la o prezentare de carte a lui Gabriel Gherbăluță.