Vineri, 15 noiembrie, membrii Cenaclului "Noduri şi Semne" au fost invitați la Brăila, unde a fost lansată, la Palatul Culturii Brăilene "Lyra", o carte de poezie scrisă la patru mâini, de către Ana Sofian (pseudonimul Cameliei Chirchiboi, cu studii la Galați) și Virgil Andronescu, teleormănean "înfiat" de Brăila.
Este vorba de volumul "Et-erogen", publicat la editura "Castrum de Thymes" din Giroc - Timiș, în 2024, volum prefațat de Cristian Gabriel Moraru și postfațat de Daniel Luca, despre care Mihai Vintilă, aflat în mijlocul numerosului public, a afirmat, într-o discuție premergătoare evenimentului, că "este o explorare fascinantă a universului uman și a relațiilor interumane".
Au prezentat doamna profesor Camelia Cornelia Budan, subsemnatul, plasticianul Hugo Mărăcineanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brăila, care este și un mai mult decât interesant prozator, Gabriel Gherbăluță, dar și colege ale Anei Sofian, de la unitățile de învățământ brăilene. Inegalabilul actor Dan Moldoveanu, recunoscut pentru talentul său pe scena Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, a recitat pasaje din volum, moderator fiind Constantin Teodorescu.
Invitați deosebiți au fost și cei care au încântat publicul cu piese pentru pian semnate de Iacob Mureșianu, Chopin și Händel: Mihai Andrei Voicu, elev la Liceul de Arte "Hariclea Darclée" (cu piesele Capriciu nr. 1 - Cimpoiul, de Iacob Mureșianu și Vals op. 64, nr.1 - Minute Waltz, de Frédéric Chopin), și Mihai Berneanu, elev la Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" (cu piesele: Nocturne op. 9 no. 2, de Frédéric Chopin, Passacaglia, de Händel și Vals în La minor, de Frédéric Chopin). O surpriză deosebită a fost interpretarea la nai a două cântece de către micuța și talentata Giulia Orășanu.
Ion Avram, coordonatorul cenaclului, a rezumat în stilul propriu prezența celor zece gălățeni la Brăila: "Invitați și participanți la eveniment, ne-am întâlnit cu oameni de cultură (scriitori, muzicieni, plasticieni etc.) brăileni, în cadru festiv, într-un locaș de cultură conceput arhitectural și organizatoric special pentru astfel de spectacole, supervizate, parcă, dintr-un plan înalt, de spiritul lui Panait Istrati, Fănuș Neagu sau Mihail Sebastian. Întâlnirea s-a încheiat în spiritul celebrului cântec studențesc "La noi, la Brăila/ La Tanti Elvira", la "Restaurantul Gării - Valentino", la tanti Cecilia - de data aceasta, demonstrându-se, încă o dată, cât de apropiată este Brăila de Galați - spiritual, cultural, arhitectural, teritorial etc."
Invitația către membrii Cenaclului "Noduri şi Semne" a fost lansată de către autori (în fotografie) și în calitate de membri ai cenaclului brăilean "Alter Ego", care-și desfășoară activitatea, coordonat de Liviu Chifane, la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" din Brăila.
Nu încheiem înainte de a da citire câtorva versuri semnificative, de descoperit în cartea care va fi lansată în curând și la Galați.
Ana Sofian: "(reconstituirile) îmi dau sentimentul că sunt în stare/ că pot/ chiar dacă palmele îmi vin ca o ploaie în obrazul cuminte// știu să mă urc în nacela unui balon curcubeu cu inocența copilului interior/ nu mi-e frică să recunosc când sparg o cană - pot să adun cioburi fără să mă tai, iar dacă se-ntâmplă, ei și ce?!/ ce?! n-ați mai văzut oameni sângerând?!// iubesc recompunerile/ am sentimentul reîntregirii/ mi-aduc aminte cum i-am legat cu sârmă mâinile păpușii/ să-mi mângâie creștetul când Dumnezeu era plecat la alți copii…"
Virgil Andronescu: "Merg fără urme peste zări/ călcâie despicate în copită/ mirosuri de carne aburind/ în sângele cu drum albastru/ glasul durut din prada/ răpusă în fuga spre apus/ (...)/ în burți înfometate conviețuiesc poeți poete cu fluturi carnivori/ simbioze aproape matematice/ în sângele din om/ opriți măcelul din fiecare trup/ armate vânează armate rătăcite/ Mai e puțin până îmi cresc aripi de înger./ Nu voi fi un înger mai bun decât alții,/ Dar voi fi un înger./ Îngerul ce aduce tuturor Poezia./ Cealaltă inimă sângerând,/ A sângelui batere, de aripi lună/ Azurului taie doar sfert, din lumină difuză,/ De poezie de poezie de poezie,/ de înger./ Nu mai bun decât alții, nu mai rău decât îngerii,/ Înger adoarme/ Lună pe pleoapele nopții."
Vineri, 22 noiembrie, la sediul "Vieții libere", de la ora 18.00, va citi Cora Drăgan.