Georgiana Geanina Susanu - Opțiunea pentru arta figurativă

Georgiana Geanina Susanu - Opțiunea pentru arta figurativă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La începutul lunii septembrie, tânăra pictoriță și graficiană Georgiana Geanina Susanu îi impresiona pe iubitorii de frumos din Cetatea dunăreană cu o expoziție personală deschisă la Casa Artelor, manifestare care a reunit pe simeze lucrări caracterizate la vernisaj de cel care i-a coordonat teza de licență, lect. univ. dr. Constantin-Adrian (Cornel) Corcăcel, ca aflându-se „sub semnul unei Trinități aparte: Puritate, Mister, Delicatețe". Acestei tinere îi consacrăm și noi rândurile de față.

Georgiana Geanina Susanu s-a născut pe 25 septembrie 2002, în satul Hanu Conachi, comuna Fundeni, județul Galați, localitate din care cu mulți ani în urmă a pornit pe drumul artei şi cunoscuta pictoriță și ilustratoare de carte Silvia Cambir, al cărei centenar a fost aniversat în acest an, pe 24 ianuarie. După școala gimnazială urmată în comuna natală, și-a continuat studiile la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galați (2017-2021).

Aptitudinile manifestate pentru desen și pasiunea pentru artă au determinat-o ca din 2019 să frecventeze în paralel și cursurile Școlii de Arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, Secția Grafică, unde l-a avut profesor pe pictorul Raul Popa. În 2021, a dat examen și a fost admisă la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Facultatea de Arte, specializarea Pictură, pe care a absolvit-o în 2024. În anul universitar 2022-2023 a beneficiat de o bursă "ERASMUS+" pentru studii la Accademia di Belle Arti din Veneția - Italia. În prezent este masterandă în anul I la aceeași facultate.

Expoziţii şi premii

Geanina Susanu și-a organizat până acum o expoziție personală de pictură și grafică („Ecouri ale tăcerii”, Casa Artelor, 2024) și a participat la peste 20 de manifestări colective de profil cu caracter local, național și internațional, din care enumerăm câteva: Concursul Național de Caligrafie, ediția a II-a, Asociația „Liber la Educație, Cultură și Sport” (2018); „Atelier”, Galeriile de Artă „Nicolae Mantu”, Galați (2022, 2023, 2024); Expoziția Internațională de Artă Vizuală „Zis și Făcut”, Iași (2021/2022); Expoziția-Concurs Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea”, Muzeul de Artă, Tulcea (2022, 2024); Concursul Internațional „Martha Bibescu”, ediția a IV-a, Palatul Mogoșoaia, București; Expoziția de icoane, schițe și desene, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos; Expoziția „Carte Obiect”, Galeria „Sefioti”, Galați; Bienala Națională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”, Muzeul de Artă Tulcea; Bienala Albastră - Bienala Internațională Oxymoron!, Muzeul de Artă Brașov; Expoziția Internațională „Micul Prinț”, ediția a II-a, Muzeul de Artă, Satu Mare; Expoziția de Artă Vizuală „Demnitatea umană”, Galeriile „Imago” și „Ermineia”, Cluj-Napoca; Expoziția „Sărbătoarea breslei”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București, Foaierul H. H. Stahl și Sala Donatorilor (2023); „Expo Alumni”, Casa Artelor, Galați; „Artist sub 25”, ediția a III-a, Muzeul Arta Lemnului, Câmpulung Moldovenesc; Salonul de toamnă al Filialei Galați a U. A. P. R., Galeriile de Artă „Nicolae Mantu”, Galați (2024). De asemenea a partticipat la Taberele de creație „Mobilitate Erasmus+”, Accademia di Belle Arte di Venezia, Italia (2022-2023); „Demersuri artistice pe Valea Râmnicului Sărat”, ediția a III-a, Vrancea (2023); Ipotești - Botoșani (2024). A publicat ilustrații în revistele „Artă în lucru” și „Tuș”.

A fost onorată cu mai multe distincții: Premiul I, Expoziția Națională Sfintele Paști, Iași (2019); Premiul I, Festivalul Internațional Concurs Anelisse, Iași (2019); Premiul I, Concursul Interjudețean de Istorie „România - tradiții și istorie locală”, ediția a III-a, Vrancea (2020); Premiul I, Concursul Național de Arte Plastice „Nicolae Milord”, ediția a V-a, Piatra Neamț (2021); Premiul pentru pictură, Expoziția Internațională de Artă Plastică „Zis și Făcut”, ediția I 2021/2022; Mențiune, revista „Artă în lucru” (2024); Premiul Special al Juriului, Expoziția-Concurs Bienala Națională „Constantin Găvenea”, ediția a III-a, Tulcea (2024).

Interes deosebit pentru arta figurativă

Manifestând un interes deosebit pentru arta figurativă, Georgiana Susanu cultivă cu predilecție portretul și peisajul, dar nu neglijează nici celelalte genuri, precum natura statică, nudul sau compoziția cu mai multe personaje. Într-o corespondență electronică recentă, artista se confesa: „Portretul și peisajul le consider esențiale pentru a surprinde nu doar trăsături vizibile, ci și emoțiile sau poveștile subtile care le însoțesc. În portrete, încerc să evidențiez gesturile simple, expresiile autentice și detaliile care reflectă esența personajului, pe când în peisaj captez atmosfera locurilor care au avut o însemnătate aparte în parcursul meu artistic”.

Lucrările din seria „Riduri de viață”, „Aproape liniște”, „Portretul Mariei”, „Candoare”, „Drumul spre casă”, „25 ianuarie”, „Maria”, „Liniște” sau „Autoportret”, sunt mărturii care dovedesc fără îndoială că artista și-a însușit destul de bine arta portretului, că dincolo de asemănarea fizică cu modelele, ea reușește să pătrundă în psihologia acestora și să le pună în evidență în expresia chipului trăirile lăuntrice, stările sufletești prin care trec, frământările, altfel spus, lumea lor interioară. Pe figura bătrânei din „Riduri de viață”, povara anilor, suferințele și-au lăsat din plin amprentele; Maria din tabloul cu același titlu, epuizată de efort, pare indiferentă la realitatea din jur; adolescenta din „Drumul spre casă” este cufundată în gânduri, privirea și întreaga figură exprimă melancolie, stare accentuată și de contrastul cromatic lumină-umbră; tinerei din lucrarea „Aproape liniște”, surprinsă într-un peisaj de toată frumusețea, părul adiat de vânt i-a acoperit aproape în întregime imaginea chipului, nu sunt semne care s-o neliniștească; adolescenta din „Candoare” privește cu admirație la florile din vaza de alături, rafinamentul tonurilor calde de sepia sunt în deplin acord cu gingășia și puritatea personajului; mama din „Liniște”, obosită, a adormit și ea o dată cu pruncul pe care-l strânge la piept.

O foarte bună desenatoare

De remarcat faptul că Georgiana Susanu este o foarte bună desenatoare, linia la ea este mlădioasă și alături de aceasta, pentru realizarea imaginii personajelor, se folosește de subtile modulații tonale, obținând efecte cromatice de mare sensibilitate. Aceeași modalitate de a picta sau desena o întâlnim și în tablourile reprezentând nuduri, naturi statice sau în tripticul de mari dimensiuni „Pomul vieții” (120x240 cm), pictat în tehnica uleiului pe placaj, în care artista apelează la elemente simbolice, urmărind să redea constrângerile și presiunile societății moderne asupra individului, indiferent de starea socială și culturală a acestuia.

Peisajele Georgianei Susanu conțin imagini cu priveliști din zona montană a Vrancei, cu obiective care amintesc de mari personalități ale culturii românești, cu lăcașuri de cult sau cu aspecte din Veneția și din Mogliano Veneto, localitatea în care a locuit în timpul studiilor din Italia. Paleta coloristică este diversă, când luminoasă, strălucitoare, când sobră, solemnă, când dramatică, când ajutând-o pe artistă să creeze o atmosferă de mister. Întotdeauna însă lucrările au claritate, echilibru compozițional, vorbind despre o pictoriță și graficiană care fiind la început de carieră se străduiește să găsească soluțiile plastice cele mai bune care să-i asigure mersul înainte într-un domeniu deloc ușor, dar aducător de mari bucurii și satisfacții.

Georgiana Susanu - "Portretul Mariei"

Georgiana Susanu - "Candoare"

Citit 1249 ori Ultima modificare Vineri, 29 Noiembrie 2024 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.