Poezia - „voluptos joc de icoane”, la Cenaclul „Noduri şi semne”

Poezia - „voluptos joc de icoane”, la Cenaclul „Noduri şi semne”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Motto:

"Poezia este ochiul care plânge. Ea este umărul care plânge, ochiul umărului care plânge. Ea este mâna care plânge, ochiul mâinii care plânge. Ea este talpa care plânge, ochiul călcâiului care plânge." (Nichita Stănescu)

Ca în fiecare an, în luna martie, în Cenaclul "Noduri şi semne" ne-am bucurat de evenimente speciale, organizate cu ocazia zilelor de 1 Martie - Mărțișorul, 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii și 21 Martie - Ziua Internațională a Poeziei; acestea au motivat o serie de festivități/ activități care ne-au ținut "în priză" - atât ca participanți activi în program (recitări, comentarii, omagieri etc.), cât și ca invitați la spectacolul festiv respectiv. Astfel, de Mărțișor și 8 Martie, colegele din cenaclu au recitat din câte o selecție de poeme proprii.

"Ziua Internațională a Poeziei a fost sărbătorită la Facultatea de Litere UGAL joi, 20 martie 2025, printr-un eveniment de amploare ce a adus față în față Cenaclul literar "Noduri și semne" si ONG-ul cultural "Decopertat" Galați. Studenții din ciclurile de licență și masterat s-au putut bucura de o incursiune în poezie, cu tot ce are mai frumos, pusă în valoare de invitații la acest eveniment. Lecturile invitaților din partea ONG-ului "Decopertat" au fost armonios îmbinate cu cele ale invitaților din partea Cenaclului "Noduri și semne", făcând seara cu adevărat memorabilă. Mulțumiri tuturor participanților la acest eveniment, studentei Pogan Elena pentru implicarea în organizare și colegelor noastre conf. dr. Mardar Antoanela Marta, lect. dr. Viorica Isaia și lect. dr. Mihaela Rusu pentru moderarea celor trei secțiuni ale serii de lectură dedicate Zilei Internaționale a Poeziei." (Facultatea de Litere UGAL)

Cu aceeași ocazie, pe 21 martie, în cocheta sală de festivități și spectacole a Centrului Cultural "Dunărea de Jos", a avut loc o impresionantă festivitate organizată sub titulatura "Cofezia" de către Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Sud-Est, a cărei președintă este poeta Florina Zaharia, unde colegii noștri au fost premiați: prozatorul Iosif Roca - cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Sud-Est pentru proză - volumul "Saga ceangăilor" și poetul Gabriel Gherbăluță - cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Sud-Est pentru poezie - volumul "Joc în doi".

Dar evenimentele nu se opresc aici. Joi, 27 martie, la ora 16.00, la Casa "Cuza", în cadrul evenimentului "Scriitori europeni, scriitori dunăreni", va avea loc prezentarea monografiei "Mihail Gălățanu - radiografia unui iconoclast", de Ana Dobre; vineri, 28 martie, la ora 12.00, la Colegiul Național "Costache Negri", va avea loc evenimentul "Portrete de scriitori contemporani: Evelyne Croitoru și Mihail Gălățanu" - lecturi publice și dialoguri culturale, iar la ora 18.00, la sediul cotidianului "Viața liberă" - ședință extraordinară în cadrul cenaclului "Noduri şi semne" cu tematica "Scriitorii… scriind și vorbind cu Dunărea".

În încheiere, avem din nou bucuria să semnalăm că Daniela Lăcrămioara Capotă - colega noastră, a fost unul dintre premianții concursului ''The 7th Basho-an International English Haiku Competition'', unde au fost primite 1591 haikuuri, din 43 de țări și regiuni.

Dedicăm acestă cronică scriitorului Iulian Mardar - ca un gest de recomemorare.

Vineri, 28 martie, de la ora 18.00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", ne vom bucura de prezența poetului Mihail Gălățanu & Co.

Citit 2247 ori Ultima modificare Joi, 27 Martie 2025 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.