„Street Food Festival”, Festivalul Roman „Tirighina - Barboși”, Festivalul de Muzică Veche Tradițională, „Arcul istoric la Galați” şi „Picnic urban în familie” sunt câteva dintre cele mai importante evenimente culturale care ar putea avea loc anul acesta la Galaţi.
Finanţarea de la bugetul local a nouă proiecte culturale de anvergură va fi supusă aprobării aleşilor locali la şedinţa de miercuri, 28 mai 2025. Unele dintre evenimente sau festivaluri au deja tradiţie în Galaţi şi se bucură de succes, altele constituie o premieră binevenită.
Aşa este proiectul „MINA Pop-Up Galați”, inițiat de Asociația Divizia Artelor prin Tehnologii Emergente. Potrivit documentelor prezentate consilierilor, în parcarea de la Shopping City ar urma să fie amenajat un spaţiu temporar de artă digitală imersivă, care reflectă tema „Galaţi - un oraş pentru întreaga familie”. Finanţarea propusă este de 199.200 lei de la bugetul local.
Cea mai consistentă finanţare de la bugetul oraşului - 250.000 de lei - este destinată unui eveniment devenit deja tradiţie în Grădina Publică: „Street Food Festival Galați”, inițiat de Asociația "Why Not Us"/ Asociația "De ce nu noi". Festinul culinar, creativ şi artistic ar urma să aibă loc în perioada 18 - 21 septembrie 2025.
Următoarea alocare financiară - 210.758 de lei - este propusă pentru organizarea celei de-a doua ediţii a Festivalului Roman „Tirighina - Barboși”, la finalul lunii august. Iniţiatoare este, ca şi anul trecut, Asociația "Danubiana".
Galaţiul are din nou şansa de a se colora spectaculos şi inedit. O sumă de 200.900 de lei este propusă pentru un proiect ajuns deja la a III-a ediţie - „Htag Festival”, inițiat de Asociația "Inteligent Street Art". Nouă picturi murale ar urma să fie realizate la Şcolile nr. 11, 33, 13, 41, 29, 40, 22, 3, 7 şi la Colegiul „Traian Vuia”.
Ne-am obişnuti deja ca, pe tot parcursul verii, în fiecare weekend, zona Spicu - Navelor să fie animată de evenimentele artistice şi culturale din cadrul proiectului „Urban Is Fun” - derulat de Asociaţia "Dodoroni". La ediţia a cincea, am putea avea parte de seri de muzică folk, DJ retro, dans popular, dans grecesc, spectacole pentru copii, coveruri, muzică clasică şi modernă. Suma propusă de la bugetul local este de 130.000 de lei.
Pentru copii, Asociația "Vânătorul de idei" vine cu un festival al ştiinţei - „Scikids” - ediția a IX-a. Evenimentul aduce ştiinţa, tehnologia, ingineria, arta spectacolului şi matematica mai aproape de cei mici şi de cei tineri. Finanţarea care ar urma să fie asigurată de la bugetul local este de 129.600 de lei.
Asociaţia "Taticool" vrea să revină la Galaţi cu un „Picnic urban în familie”: ateliere creative pentru copii, spectacole, magie, activităţi sportive şi momente artistice. Finanţarea necesară ar fi de 100.000 de lei.
Pentru organizarea Festivalului Internațional de Muzică Veche Tradițională „Dimitrie Cantemir”, ediția a VI-a, în grădina Muzeului Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, este propusă o alocare de 84.480 de lei. Festivalul este iniţiat de Asociația pentru Promovarea Patrimoniului Cultural.
În octombrie, am putea avea parte, în Grădina Publică, de cea de-a treia ediţie a proiectului „Arcul istoric la Galați”. Iniţiatorul, Asociaţia "Kavalkada", propune: spectacole de reconstituire istorică, ateliere creative, jocuri tradiţionale tătărăşti… Finanţarea necesară ar fi de doar 20.089 de lei de la bugetul local.