„Casa Bernardei Alba” - Încheierea cu succes a festivalului de teatru studenţesc

„Casa Bernardei Alba” - Încheierea cu succes a festivalului de teatru studenţesc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premiera piesei de teatru „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, jucată de studenţii Universităţii „Dunărea de jos”, a avut loc miercuri seară, la Teatrul Muzical.

După ce a rămas văduvă, Bernarda Alba le impune celor trei fiice ale sale un doliu strict care să ţină opt ani de zile. În disperarea de a-şi ţine fetele cât mai într-un regim cât mai sever, se poartă ca un inchizitor, ajungând chiar să nu le mai permită să iasă din casă. Cu toate că propria mamă le înspăimântă, fetele nu sunt reţinute atunci când se furişează, în toiul nopţii, să se întâlnească cu cel care le pune inima pe jar.

Dominatoare şi crudă, Bernarda le pedepseşte aspru pe cele care îi încalcă cuvântul şi nu simte nicio remuşcare. Ea vrea ca fiicele ei să rămână nemăritate deoarece „nu le trebuie logodnic, că nu sunt de nasul celor de pe aici”.

Pepe romanul este băiatul pe care îl iubesc toate cele patru surori, ele ajungând chiar să se urască, în lupta pentru acesta. Crezând că tirana mamă l-a împuşcat pe tânărul care fluiera la fereastra ei, mezina se spânzură. „Ne vom cufunda într-o mare de doliu. Ea, mezina Bernardei Alba, a murit fecioară! M-aţi înţeles? Tăcere, am spus! Tăcere! Tăcere!..”, a fost momentul care a marcat finalul piesei.

Studenţii gălăţeni au jucat impresionant, redând cu uşurinţă toate trăirile sufleteşti prin care au trecut personajele: de la spaimă, durere, disperare, mânie sau bucurie. Sala Teatrului Muzical, plină ochi de spectatori, a aplaudat cu putere la finalul piesei, fiind vizibil impresionaţi atât de opera lui Federico Garcia Lorca, cât şi de prestaţia tinerilor actori.

„Tinerii care au urcat pe scenă au fost entuziaşti şi deosebit de fericiţi. Pentru noi e un succes, dar şi o tensiune deosebită. E foarte greu să pui în scenă astfel de piese grele: „Pescăruşul” de Cehov şi „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca. A fost frumos, a fost o seară care s-a încheiat cu colindele noastre tradiţionale pe cre le-am îndreptat către publicul nostru. A fost cadoul nostru pentru gălăţeni”, ne-a spus prof.univ.dr. Mihaela Dimitriu, organizatoarea festivalului.

Citit 12626 ori Ultima modificare Vineri, 23 Decembrie 2011 09:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.