Premieră la Teatrul Dramatic: "Echilibru instabil"

Premieră la Teatrul Dramatic: "Echilibru instabil"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Echilibru instabil”

Vineri seară, la ora 19,00, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” va avea loc avanpremiera spectacolului „Echilibru instabil”, de Edward Albee, în traducerea şi regia lui Cătălin Vasiliu, urmând ca sâmbătă seară, la aceeaşi oră, să aibă loc premiera. Din distribuţie fac parte: Liliana Lupan, Grig Dristaru, Ioana Citta Baciu, Lucian Pînzaru, Carmen Albu, Petronela Buda, cu alte cuvinte nume mari ale scenei gălăţene. Spectacolul are ca temă majoră familia şi problemele – de la cele mai mici până la cele fundamentale – ce apar, inevitabil, între membrii acesteia, dar şi între noi, oamenii, în general.

„Premiera a fost scoasă pompieristic…”

După una dintre repetiţii, i-am întrebat pe câţiva dintre actori cât de instabil este… echilibrul instabil şi de ce e bine să vină oamenii la teatru.

Grig Dristaru: „E foarte instabil acest echilibru: am avut timp foarte puţin, premiera a fost scoasă pompieristic, nu a avut timp textul să se aşeze, încă avem bâlbe, trac şi ezitări, cu două zile înainte de avanpremieră, dar sperăm să fie o bucurie pentru public, pentru oamenii noştri  dragi care abia aşteaptă să ne vadă”.

Liliana Lupan: „E instabil rău! Ne fuge pământul de sub picioare şi la propriu şi la figurat. Dar ieşim la liman. Şi piesa e foarte frumoasă: e despre viaţa noastră, a cuplului, a prietenilor, problemele de familie. Noi sperăm să le placă spectatorilor”.

Ioana Citta Baciu: „E foarte fragil, se poate rupe aproape din nimic. Este teribil. Cine are o familie de mulţi ani înţelege cât e de greu să păstrezi echilibrul între toţi membrii ei şi că, deşi lupţi ani de zile pentru acest echilibru, în câteva clipe se poate destrăma totul”. 

Petronela Buda: „Iniţial, spectacolul s-a numit Fragila balanţă, textul original aşa este, The delicate balance, şi abia de curând am văzut pe afiş că se va numi Echilibru instabil, despre asta e vorba: veniţi şi vedeţi, e cel mai bun răspuns”.

„Să ne susţinem reciproc”

De ce să vină gălăţenii la teatru? „Ca să nu mai iasă în stradă, să nu le mai îngheţe picioarele şi să mai uite că le e foame, poate aici văd că noi bem apă în loc de gin şi se învaţă şi ei…” (Grig Dristaru)

„Ca să ne susţinem reciproc, atât spectatorii pe noi şi noi pe ei. Acesta e de fapt scopul nostru şi al teatrului, în general, din antichitate şi până acum. Cu regizorul Cătălin Vasiliu sunt la a cincea colaborare şi mă împac foarte bine.”  (Liliana Lupan).

„Nu e o comedie, nu e o piesă în care să te distrezi, să te amuzi şi de la care să pleci bine dispus, e-adevărat că în vremurile noastre, poate că mai greu acceptă oamenii  aşa ceva, dar e o piesă care îţi dă  de gândit şi aş vrea ca cei care pleacă de la spectacol să se gândească la tot ce se întâmplă nu numai pe scenă, ci şi în viaţa lor, încă mult timp după ce au văzut acest spectacol.” (Ioana Citta Baciu).

„Să vină ca să vadă şi altceva. Ştiu că gălăţenii, de regulă, vor să vadă comedii şi vor să se destindă, dar eu cred că e bine să ne punem întrebări, din când în când, să căutăm şi răspunsuri, de data asta pentru acest lucru îi invităm noi la Echilibru instabil, ca să-şi pună întrebări şi să plece de aici nu relaxaţi, ci să caute răspunsuri odată cu noi. Cu Cătălin am mai lucrat, mă înţeleg bine, fiind de vârste apropiate vorbim aceeaşi limbă… din când în când profit de faptul că sunt tânără şi vin cu idei, iar el mă ascultă.” (Petronela Buda).

Aşadar, pentru astă-seară şi pentru mâine seară,  e bine să vă rezervaţi două ore şi să mergeţi la teatru. Actorii vă aşteaptă cu drag.

  

 

Citit 10518 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2012 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.