Amintiri pe muzică de promenadă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La cei 76 de ani ai săi, compozitorul gălăţean Anton Drăgan tresare când aude numele Fanfarei „Valurile Dunării”. Mai ales că inimosul muzician a fost unul dintre membrii fondatori ai Teatrului Muzical, dar şi ai Fanfarei "Valurile Dunării", iar în prezent este membru al formaţiei "Quatro Retro".

Citind în ziarul nostru despre fanfara care, ameninţată de ordonanţa  care interzicea cumulul salariu-pensie, s-ar fi putut desfiinţa, Anton Drăgan a ţinut să ne povestească mai multe despre acest ansamblu: „Fanfara există de prin anii 1985-1986, sub bagheta dirijorului şi compozitorului Anton Drăgan, fiind numită „Valurile Dunării” în memoria maestrului Ivanovici. Ajutat de trompetistul Mihai Tudorache de la Teatrul Muzical, am adunat mai mulţi instrumentişti profesionişti de la Teatrul Muzical, fanfara garnizoanelor de la Brăila şi Galaţi. Fanfara a executat muzică de promenadă atât pe Faleză, cât şi în Grădina Publică. Se făcea auzită cu ocazia Zilelor Marinei”, povesteşte dirijorul.

Compozitorul îşi aminteşte că fanfara a fost invitată în 1990 la Freiburg în Germania, pentru mai multe reprezentaţii. Tot în 1990, spune Anton Drăgan, a venit Televiziunea Japoneză şi a imprimat fragmente din „Valurile Dunării”. „Spun toate aceste lucruri pentru a se şti adevărul despre începuturile acestui ansamblu. Pe de altă parte, m-a mâhnit foarte mult faptul că s-ar putea desfiinţa această fanfară, tocmai acum când s-a ajuns la un înalt nivel artistic, sub bagheta inimosului dirijor Marin Boroghină, căruia îi port un respect deosebit pentru că e capabil să ducă mai departe tradiţia muzicii de fanfară la Galaţi. Gălăţenii aşteaptă cu multă bucurie să asculte muzica de promenadă cântată de Fanfara <>. Să ne ajute Dumnezeu!”, îşi încheie apelul venerabilul compozitor.

Din fericire, ordonanţa care interzicea cumulul salariu-pensie a fost declarată neconstituţională şi, deocamdată cel puţin, niciun pericol nu mai pândeşte Fanfara „Valurile Dunării”. Doar acela care ţine de propriile resurse, pentru că ar trebui să se şi vadă (audă) dacă tot există.

Citit 784 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.