Un „pod de idei” cu elevii şi profesorii

Un „pod de idei” cu elevii şi profesorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă Mihai Cimpoi, academician, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, critic de renume, autor a peste 40 de cărţi vine la Galaţi şi dacă intră într-un liceu să discute cu elevii şi profesorii, înseamnă că acel liceu trebuie să consemneze această vizită în istoria sa. S-a întâmplat, ieri, la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”.

Profesoara Maria Popa, directoarea liceului a deschis întâlnirea, iar poetul Viorel Dinescu, profesor de matematică  aici, a făcut, în stilu-i propriu, o scurtă prezentare a oaspetelui de onoare. „Există trei mari critici literari ai românilor: Titu Maioerscu, George Călinescu şi Mihai Cimpoi”, a declarat autorul „Ecuaţiilor albastre”. A celebrat apoi un moment de reculegere în pomenirea ultimului mare absent: Grigore Vieru…

Cu o naturaleţe tipic moldovenească – ca şi cum ar fi discutat, pe prispa casei, cu nepoţii – Mihai Cimpoi a vorbit despre două idei fundamentale ale românilor de pretutindeni: Eminescu şi Integrarea europeană. Academicianul a amintit despre cartea sa „Esenţa fiinţei” în care a scos în evidenţă specificul, originalitatea şi perenitatea filosofiei eminesciene”.  Amintind despre ultima sa apariţie editorială, la Roma, în italiană, cu „Leopardia” (despre poetul Leopardi, pe care Eminescu se pare că l-a ştiut), autorul „Istoriei literaturii române din Basarabia” a trecut uşor la integrarea europeană, citându-l pe preşedintele Uniunii Scriitorilor din Spania, „integrarea economică, da, dar cea spirituală nu e posibilă” şi a emis o concepţie aparent paradoxală: ideea europeană este românească. Argumente?  Dinicu Golescu, Constantin Stere, Junimea, Titu Maiorescu, Eminescu, Lovinescu, Iorga şi Constantin Noica. „Noi nu suntem o cultură mică, trebuie să ne integrăm cu valorile noastre, fără complexe şi fără oprelişti”, a spus Mihai Cimpoi.

Au urmat, firesc, întrebările elevilor şi profesorilor, s-a vorbit despre Grigore Vieru, Unire, viaţa culturală din Basarabia, dar întrebarea care a frapat a fost a unei eleve: „Cum pot să devin academician?”. „Învăţând”, a răspuns academicianul. Înainte de final, Viorel Dinescu, cunoscut şi pentru talentul lui de actor, a recitat impecabil poezia „Mi-e dor de tine, mamă”, de Grigore Vieru. După ce a primit un buchet de crini din partea elevilor (printre ei şi câţiva din Basarabia), Mihai Cimpoi a ţinut să schimbe, în cancelarie, şi câteva cuvinte cu cadrele didactice.

Cu buchetul acela din mână, Mihai Cimpoi amintea parcă de podul de flori din 1990… Trecute vremi. Dacă profesori ca poetul Viorel Dinescu n-ar ţine vie flacăra relaţiei cu scriitori de peste Prut, cine ne-ar mai aminti de ei?

Citit 891 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.