La un an de când istoricul Paul Păltănea a trecut în nefiinţă, Biblioteca „V.A. Urechia”, locul unde cercetătorul şi-a petrecut zeci de ani studiind, i-a închinat o manifestare-omagiu. Ieri, în locul paginilor de carte întoarse cu migală de Păltănea, s-au auzit numai vocile prietenilor sau ale colegilor de breaslă.
Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, unul dintre cei care au fost mai tot timpul în preajma autorului „Istoriei oraşului Galaţi de la origini până în 1918”, a găsit cel mai potrivit să dea citire unei scrisori. Moment cu atât mai emoţionant cu cât era vorba de ultima epistolă primită de Paul Păltănea, de la Petru Năsturel, din Paris, scrisoare pe care nu a mai avut cum să o citească.
Părintele prof. Eugen Drăgoi a anunţat că în două săptămâni se va încheia editarea noii ediţii, revizuite şi adăugite, a monografiei semnată de Păltănea.
De altfel, prof. univ. dr. Vasile Lica, de la Facultatea de Istorie, a semnalat, spre ştiinţa celor mai tineri aflaţi în sala bibliotecii, că „doar Iaşiul se mai bucură de o astfel de monografie completă, iar aceea e realizată de un colectiv de autori, şi nu de unul singur precum e „Istoria…””. Tot Vasile Lica a amintit cât de mult ar fi însemnat pentru continuarea lucrărilor profesorului o bursă de cercetare. Biblioteca „V.A. Urechia” ar fi urmat să îl angajeze drept colaborator, aşa cum am aflat de la directoarea adjunctă Letiţia Buruiană. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, pentru că cercetătorul nu a mai putut lupta cu slăbiciunea fizică, deşi a primit ajutor de la gălăţeni şi de la autorităţile locale.
Acum rămân, în afara contribuţiei inegalabile în domeniul istoric, amintirile despre Păltănea. Prof. Ghiţă Nazare a vorbit ieri despre generozitatea debordantă în ce priveşte activităţile cu tinerii la care venea, iar reprezentantul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici despre un alt Păltănea, cel care a fost închis în închisorile comuniste.
În acelaşi context, în foaierul de la etajul I al bibliotecii s-a deschis şi o expoziţie inedită de fotografie. Surprins în diverse ipostaze, de către Nicolaie Sburlan, Paul Păltănea pare să îşi abordeze interlocutorul, chiar şi de pe pelicula foto, cu binecunoscutul apelativ „Colega!”.