Icoane meşteşugite din boabele credinţei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Icoane meşteşugite din boabele credinţei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

În prima duminică din Postul Mare, mai mulţi elevi din comuna Barcea, îndrumaţi de profesoara lor Mariana Păduraru şi-au dat întâlnire în prima Duminică din Postul Mare, la Catedrala Galaţilor. Copiii au impresionat prin prezenţa fizică, dar mai ales prin darul de excepţie pe care l-au adus gălăţenilor prezenţi la Muzeul de Arte Vizuale cele mai frumoase şi mai naturale icoane, meşteşugite din seminţele provenite din propriile grădini, după cum îi prezenta, în deschiderea vernisajului, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos. Icoanele copiilor din Barcea sunt o autentică îmbinare între învăţătura Evangheliei şi tradiţia pământului de la Dunărea de Jos".

Naturaleţe din grădina părinţilor

În ce constă meşteşugul practicat de fiii grădinarilor din Barcea? „Am observat frumuseţea culorilor naturale din grădinile noastre şi am spus că această naturaleţe trebuie evidenţiată şi pusă în valoare. Şi cine poate să redea cel mai bine frumuseţea divină decât un copil?”, ne povestea profesoara Mariana Păduraru, de la Şcoala nr. 2 din Barcea, judeţul Galaţi. Sprijiniţi de profesoarele lor Gabriela Avram şi prezbitera Mariana Păduraru, elevii claselor a V-a şi a VII-a din Barcea au adunat - bob cu bob - seminţele de la legumele pe care le cultivă părinţii lor din tată-n fiu.

Chipul Cerului

„După ce miraculoasele seminţe s-au uscat, am trecut la lucru cu sprijinul doamnelor profesoare. Am ales seminţe de calitate; cele mai sănătoase, cele mai frumoase şi uniforme, ca mărime, în ideea că nu poţi să redai Chipul Cerului din orice material şi în orice condiţii. Eu am meşteşugit icoana Sfintei Treimi şi mi-a plăcut foarte mult să fac acest lucru”, ne spunea Marian Hahui, 12 ani, elev din Barcea. Pentru lucrările lor, copiii au adunat, apoi au sortat seminţele, le-au uscat.

Seminţele folosite sunt de grâu, secară, hamei, tătarcă, linte, hrişcă, mac, orez, muştar, roşii, vânătă, castravete, ardei gras, dovleac, pepene, cimbru şi busuioc… Micii iconari au desenat pe un cartor chipul sfântului pe care să-l reprezinte, apoi au zidit (cu o substanţă adezivă) fiecare sămânţă după chipul din icoană. Sfânta Treime, Maica Domnului cu Fiul, Sfinţii Arhangheli, Sfântul Pantelimon sunt doar câteva dintre chipurile pe care le-am admirat în icoanele copiilor de la Barcea, în Duminica Ortodoxiei.

În premieră la Galaţi

„Suntem în premieră la Galaţi, iar în decembrie 2011, am mai participat la o expoziţie (prima) la Tecuci, sub genericul ˝Boabe de credinţă˝. La Galaţi suntem în premieră”, spunea profesoara Mariana Păduraru.

În contextul manifestării, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a apreciat demersul micilor iconari de la Barcea, dar şi pe cel al copiilor de la Palatul Copiilor din Galaţi şi cel din Tecuci, precum şi de la Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu”. „Icoanele copiilor de la Barcea poartă în ele o lumină aparte, o lumină a frumuseţii veşnice pe care o găsim doar în Ortodoxie. Icoana este rodnicie a credinţei, iar seminţele cu care le-aţi brodat sunt comoara, aurul şi argintul acestui pământ. Noi avem datoria să ne împărtăşim din acestă frumuseţe veşnică, dar să o şi mărturisim”, spunea Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos

Citit 7428 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2012 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.