„Restaurarea” spirituală şi materială

„Restaurarea” spirituală şi materială
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recent, sub preşedinţia Prea Sfinţitului Casian Crăciun, a avut loc Adunarea de bilanţ a activităţii Eparhiei Dunării de Jos pe anul 2008. Ziua a început cu o slujbă de mulţumire pentru binefacerile  înregistrate în anul 2008, pentru sprijinul de care e nevoie de la Dumnezeu astăzi, şi mâine, şi în veac.

În prezenţa deputaţilor eparhiali, au fost puse concluziile asupra lucrării misionar pastorale, social-filantropice şi culturale în anul 2008. Totodată, s-au jalonat direcţiile de acţiune pe anul care  a început, an închinat - din iniţiativa Prea Fericitului Patriarh Daniel - Sfântului Vasile cel Mare şi Sfinţilor Capadocieni.

Potrivit regulamentului Bisericii Ortodoxe Române, la întâlnirea anuală de la Centrul Eparhial al Dunării de Jos au fost prezenţi deputaţii eparhiali care sunt fie reprezentanţi ai clerului din eparhia noastră, fie ai unor instituţii din administraţiile celor două judeţe, personalităţi din viaţa culturală, din mass-media.

Eparhia şi creşterile ei

În cadrul discuţiilor, intervenţiile au fost structurate pe mai multe  direcţii, dovadă a implicării Bisericii locale în mai toate sferele de activitate ale comunităţii de la Dunărea de Jos: pastoral-misionară, socio-administrativă şi culturală. Au fost scoase în evidenţă creşterile „cantitative” ale eparhiei, rod al creşterilor duhovniceşti evaluate prin participarea creştinilor în Biserică la Sfânta Liturghie, la faptă bună, la pelerinajele de peste an; în acest sens, rămâne de referinţă pelerinajul la Moaştele Sfântului Sofronie al Ierusalimului, din noiembrie 2008, unde nenumăraţi credincioşi din Galaţi şi Brăila au venit la întâlnirea cu Hristos şi Sfântul Sofronie.

Două judeţe, 432 de preoţi şi 407 parohii

În acest moment, în cele două judeţe ale Dunării de Jos - Galaţi şi Brăila - slujesc sufletele celor peste un milion de creştini 432 de preoţi, organizaţi administrativ în 403 parohii şi 487 biserici şi capele. Şi dacă, în anul de răscruce 1990, în cele două judeţe nu exista nicio aşezare monahală, acum - prin grija Arhiereului locului - sunt zece mănăstiri, un schit, plus 24 de capele în unităţile bugetare, aşezămintele de sănătate şi asistenţă socială.

În anul 2008, activitatea liturgică a clerului de la Dunărea de Jos a fost armonios împletită cu cea pastoral - misionară şi catehetică. Între aceste activităţi culturale - unele mediatizate şi de noi - reţinem pe cele înscrise în cadrul manifestărilor „Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii”.

Întâlnirile au fost reale ocazii de a ne întâlni cu personalităţi marcante de la facultăţile de Teologie din principalele centre universitare ale ţării, dar şi o posibilitate de a ne hrăni spiritual din lumina înaintaşilor noştri, unii dintre ei canonizaţi în anii din urmă. Liturghia, rugăciunea, altfel spus, „restaurarea” spirituală a creştinilor de la Dunărea de Jos s-a armonizat, în unele parohii, cu restaurarea zidurilor materiale ale unor biserici din judeţele Galaţi şi Brăila.

În prezent, în cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos sunt 335 de şantiere de construcţie, din care mai mult de jumătate, respectiv, 186 de edificii bisericeşti, sunt noi. Dintre acestea, 112 biserici (aşezăminte sociale şi case parohiale) sunt şantiere de reparaţii şi consolidări, iar 48 sunt de pictură. În cele zece mănăstiri avem în derulare 9 şantiere. Desigur, în spatele cifrelor este înglobată multa rugăciune a Mariei şi fapta bună a Martei care nu lipsesc din bisericile noastre.

Citit 941 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.